Sport
NASTAVLJA SE PROMOCIJA MLADIH IGRAČA

Već na proljeće stiže novi val bijelo-plavih “young gunsa”?
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Mlađi igrači žestoko se bore sa starijima za ulazak u prvu momčad

Dolaskom Lászla Kleinheislera NK Osijek napravio je odličan posao, jer je uspio ispuniti svoje težnje vezane uz dovođenje igrača više klase koji bi trebao predstavljati istinsko pojačanje. No, u pozadini tog zvučnog transfera događaju se manje blještave, ali također vrlo važne stvari koje su vezane uz promociju mlađih domaćih snaga.

Naime, trener Zoran Zekić na pripremama ima sedmoricu igrača koji su prošle jeseni, više ili manje, participirali u drugoj momčadi bijelo-plavih koja se natječe u Drugoj HNL. Neki od njih, poput Marina Pilja i Danijela Lončara, već su tijekom jeseni izborili svoje mjesto u rosteru prve momčadi, a u nastavku sezone očekuje se kako će se taj kontingent mlađih snaga dodatno povećati.

Nisu samo ukras
Baš su Pilj i Lončar na neki način probili led i pokazali igračima iz druge momčadi kako put prema udarnom sastavu ne mora biti nemoguća misija. Uostalom, intencija NK Osijek i dalje je promocija mladih igrača, a jedino što se promijenilo jesu kriteriji koji su danas znatno stroži u odnosu na vrijeme prije negoli su klub preuzeli novi suvlasnici. Tada je NK Osijek bio u teškim financijskim problemima, pa su mlađi nogometaši u momčad ulazili daleko lakše. Danas, kada je konkurencija među prvotimcima daleko veća, potrebno je mnogo više dokazivanja. No, zato je utemeljena druga momčad koja je odličan međukorak na putu prema prvoj momčadi nakon što igrači okončaju juniorski staž.

- Osnivanje druge momčadi vrlo brzo se pokazalo kao odličan potez, jer je brzo počela producirati igrače za udarni sastav. To je samo dokaz odličnog posla koji radi njezin trener Dino Skender. Igrači koji prođu kroz taj proces u konkurenciju prve momčadi dolaze spremni za izazove - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Trener Zoran Zekić rado će pružiti priliku mlađim snagama, ali ne na lijepe oči, nego isključivo prema zaslugama. Uostalom, uvijek je na pripreme vodio određeni broj mlađih igrača, ali u Rovinju je situacija ipak nešto drugačija u odnosu na prethodna pripremna razdoblja.

- Obično smo te mlađe vodili za nagradu, jer su imali dobre polusezone u svojim selekcijama. Onako su više bili za ukras, ali ovaj put to nije tako. Igrači koje je Zekić doveo u Rovinj ravnoporavno konkuriraju za mjesta u početnoj postavi. Ako se nastave nametati kao dosad mogao bi naš trener imati slatkih briga pri sastavljanju momčadi, a imat ćemo ih i svi mi u klubu, jer naša se orijentacija nije promijenila. I dalje ćemo težiti afirmaciji mladih igrača, jer svi smo zadovoljniji kada stvorimo nogometaša nego kada ga kupujemo - priča Petrović.

Već kroz jesenski dio sezone Zekić je pokazao kako ima hrabrosti gurnuti u vatru mlade snage. Pilj je sezonu počeo kao igrač druge momčad, a završio ju je s dosta minuta u prvoligaškoj konkurenciji. Lončar se, pak, izgradio u prvu alternaciju za obrambene pozicije. Ne samo na stoperskoj poziciji, nego i na bekovskim mjestima, što je važna spoznaja. Od njih se tijekom proljeća očekuje daljnji napredak.

- Njih dvojica jasan su primjer svim mlađim snagama kako je moguće ući u krug prvotimaca uz pravi pristup i spremnost na borbu za te pozicije - zaključuje Petrović.

Young guns
U proljeće bi mogao stići novi val tih mlađih snaga. U Rovinju je Josip Špoljarić koji se s deset pogodaka dokazao na drugoligaškoj sceni, odlično napreduje, i najmlađi među njima Boško Šutalo, a tu su još Talys, Luka Marin, Stjepan Radeljić te nešto stariji Marko Dugandžić i Ricardio Bagadur. S njima Zekić ima željenu širinu.

- Šutalo me stvarno oduševljava svojom beskompromisnošću i hrabrošću koju pokazuje na treninzima. Špoljarić je zasukao rukave i ozbiljno se nameće, a vjerujem i kako će Radeljić izrasti u kvalitetnog prvoligaškog stopera. Dobro idu Marin i Talys, a sve to su dobre vijesti za nas. Mlađi igrači uvijek mogu donijeti novu energiju ako su se spremni boriti za svoje mjesto pod suncem - kaže trener bijelo-plavih.

Koliko ozbiljno računa na te igrače Zekić je potvrdio i time što razmišlja o određenim modifikacijama u načinu igre, a sve kako bi pronašao prostora za afirmaciju mladića. Najzanimljivija će biti bitka Luke Marina i Brazilca Talysa, jer bi se jedan od njih trebao promovirati kao zamjena za Erika Janžu na lijevoj srani obrane. Ta je pozicija jesenas bila deficitarna, jer kada bi Slovenac ispao zbog kartona Zekić zasad nema drugu pravu opciju. To bi se tijekom ovih priprema moralo promijeniti. Uglavnom, na proljeće bismo mogli svjedočiti novom valu bijelo-plavih "young gunsa", a to je samo dokaz kako za budućnost brige nema. Ni na rezultatskom, a onda posljednično ni na financijskom planu.

Dalibor Keler
DANAS PROTIV ND GORICE
Bijelo-plave danas očekuje treći test od početka priprema. Bit će to dosad i najjača provjera u kojoj će snage odmjeriti sa slovenskim prvoligašem ND-om Gorica. Susret se igra na igralištu u Rovinju, s početkom u 14 sati.
ČETVORICI ISTJEČU UGOVORI
NK Osijek još nije riješio pitanje igrača kojima na ljeto istječu ugovori. Četiri su igrača u toj kateforiji. Muzafer Ejupi, Gabrijel Boban, Domagoj Pušić i vratar Marijan Antolović. Ta će se pitanja vjerojatno rješavati nakon povratka iz Rovinja. S Bobanom su vođeni određeni razgovori, Ejupi je u specifičnoj situaciji zbog bolesti, s Pušićem razgovori slijede, a Antolović bi mogao negdje na posudbu, Uglavnom, svi oni, osim Antolovića, imat će tijekom proljeća priliku izboriti se za novi ugovor.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike