Novosti
NOVAC DOBILI PREMA STANJU U TRENUTKU KONSTITUIRANJA

Strankama i nezavisnim zastupnicima 56 milijuna kuna iz državnog proračuna
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno i bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,4 milijuna kuna.


Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna "uprihodio" 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica. Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine na račun iz proračuna sjest će 5,3 milijuna kuna, HNS-u, pod čijom je "markicom" u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,5 milijuna kuna, a HSS s četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna. Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 734 tisuće kuna. HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka - Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 367 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj-Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 403 tisuće kuna. Sredstva za rad samo jednog zastupnika dobit će i Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, jer je s te liste u Sabor ušao samo jedan zastupnik, iako trenutačno Klub Stranke rada i solidarnosti broji 11 članova. Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora.
Dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata 30-ak zastupnika promijenilo stranačke dresove. No, Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačkih dresova, ali očito nije polučila uspjeh. H
Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja imao 57 zastupnika
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba

3

MINISTRICA OBRAZOVANJA NAJAVILA

Spremno je sve što je nužno i važno za kurikularnu reformu