Regija
PROMOCIJA KNJIGE

Predstavljena Kovandžićeva knjiga “Topli dimovi: novela od Šokca”
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
VINKOVCI - U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je knjiga Mate Kovandžića “Topli dimovi: novela od Šokca”, priča u kojoj autor Mato Kovandžić kao lajtmotiv uzima običaj svinjokolje, ali su u prvom planu promišljanja i sjećanja pojedinih likova.


Nažalost, Mato Kovandžić (Vrbica, 1936. – Stari Mikanovci 2018.) nije dočekao ukoričenje svoje posljednje knjige. Preminuo je neposredno prije nego što je objavljena, a prvo predstavljanje priređeno je 17. listopada prošle godine u školi u Starim Mikanovcima. U Vinkovcima je o knjizi govorila urednica Ivana Petričević, a ulomke je čitao glumac Marko Sabljaković.


- Novela u kojoj autor želi prikazati dio negdašnjega mentaliteta i običaja mikanovačkoga kraja ispisana je govorom karakterističnim za Šokce u okolici Mikanovaca. Lajtmotiv novele običaj je svinjokolje, no u prvom su planu promišljanja i sjećanja pojedinih likova. Mato Kovandžić svojom pričom zasigurno je nasmijao svekoliko čitateljstvo, no uz smijeh prisutan je i osjećaj sjete i tuge zbog starih vremena i običaja koji su dio našega identiteta. Vjerujemo kako će nova knjiga pronaći put do čitatelja i omogućiti uvid u humoristične zgode koje su obilježile našu prošlost, a vjerojatno se kriju u genetskom kodu pojedinaca naše lijepe Slavonije - istaknula je Petričević.
U programu, koji je moderirala knjižničarka Željka Djeke, nastupila je i Muška pjevačka grupa KUD-a Šokadija Stari Mikanovci. M.K.
Najčitanije iz rubrike