Osijek
KAKO NE PREKRŠITI NOVOGODIŠNJA OBEĆANJA?

Učinimo si život boljim korak po korak, uz realne ciljeve i prekid svih toksičnih veza
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Psihijatrica, nutricionistice i trenerice govore o tome kako ostati dosljedan

Jeste li već polovinom siječnja prekršili svoja novogodišnja obećanja? Ako je odgovor potvrdan, a velika je vjerojatnost da jest, niste jedini. Dapače, većina je (nas) to učinila. Zašto, unatoč iskustvu, na početku nove godine uvijek činimo baš to - sami sebi dajemo velika obećanja, i zašto gotovo nikada ne stanemo dovoljno dugo doslijedni u provedbi tih velikih odluka?

Najčešća su novogodišnja obećanja: jest ću pravilnije, bit ću tjelesno aktivniji, posvetit ću se više sebi i svojim užitcima, smanjit ću stres na najmanju moguću mjeru.... Sve odreda mudre odluke. No, kako kaže narodna, prvo skoči pa reci hop.

"Nova je godina prilika za bolji početak, za nešto novo. No kolotečina nas odvede u drugom smjeru. I onda smo frustrirani zbog neuspjeha. Kad je riječ o odluci o boljoj brizi za zdravlje, rekla bih da nam je ono većini jako nisko na listi prioriteta, a ulažemo u sve drugo. Trebali bismo imati visoko razvijenu zdravstvenu kulturu, zapravo preventivan odnos prema zdravlju, što podrazumijeva pravilnu prehranu, vježbanje i pozitivan stav. Kad je o mentalnom zdravlju riječ, najvažnije je riješiti se toksičnih veza i prijateljstava", rezolutna je doc. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med.

Okružite se pozitivnima
Ta ugledna osječka psihijatrica savjetuje da uživamo u malim stvarima, umjesto da si postavljamo nerealne ciljeve. "U vremenima koja su, nažalost, dominantno negativnog predzanaka, valja se potruditi da sami sebi učinimo život boljim. Danas, što je veliki problem, većina živi da bi radila, a zapravo treba raditi da bi se živjelo. I to život prema vlastitoj mjeri. Postignimo to korak po korak, umjesto da nas neispunjena velika obećanja dovedu u još veći stres", savjetuje dr. Dodig Ćurković.

"Zaboravite ponedjeljke, prve u mjesecu, godini i ostale izgovore. Donesite čvrstu odluku, okružite se pozitivnim, podržavajućim ljudima i započnite svoju avanturu – bilo da se radi o tri, ili trinaest kilograma – ako vas oni čine nezadovoljnima odražavat će se na sve sfere vašeg življenja – odnose s bližnjima, kolegama na poslu, percepciju života kao takvoga, a ključ je u vašim rukama – samo ga trebate (p)okrenuti… Jednom je prijateljičin otac rekao: - Neću biti kanta za smeće, i to je moja mentalna zabilješka za crne dane (a svi ih imamo..). Koja je vaša motivacijska poruka sebi? Ako ju nemate, slobodno se poslužite mojom i krenite sretno u svoje zdravije i sretnije, dugovječnije sutra, a mi "ekscentrici" uvijek smo vam na raspolaganju za savjet i pomoć", poručuje Ivana Hazenauer iz Studija "Eccentric" svima koji su odlučili pokrenuti se.

Mag. nutricionizma Anja Bašnec slaže se da su mali koraci bolji i mudriji izbor od grandioznih odluka. Kaže, kada je o tjelesnoj težini riječ, teško je priznati da imaš problem. "Za početak je dovoljno promijeniti jedan obrok u danu, popiti čašu vode više, prepoloviti unos nekih namirnica... Najveći je problem kod Slavonaca unos prevelike količine hrane, a ne specifične namirnice, dakle u pitanju je cjelokupan energetski unos. Protivim se instantnim dijetama, a redukcijski pristup smatram zbunjujućim, umjesto toga preporučujem, primjerice, mediteranski tip prehrane. Za usvajanje je novih navika potrebno 28 dana. Pokušajte!", savjetuje postupni pristup mlada osječka nutricionistica.

Siječanj je prekratak
Slaže se s njom i univ. spec. techn. aliment. Danijela Periš, mag. ing. agr., predsjednica osječkog Centra zdravlja VAGA. "Nije tako teško reći što bismo sami sebi poželjeli u godini koja miriši po svježem, tek je krenula i ništa nas ne može spriječiti u tome da imamo čvrsti stav i željeznu odluku tipa ‘od danas živim zdravo!‘ Ono što predstavlja problem je to što siječanj, kao mjesec idealan za donošenje velikih životnih odluka, nije dovoljan sam po sebi, dapače, njegova mladost itekako nam predstavlja problem, jer trebalo bi u sljedećih 11 mjeseci koji slijede znati i kako realizirati našu novogodišnju odluku, ili možda čak i odluke", analizira Periš.

Ističe kako odluku o promjeni načina prehrane ne treba donijeti tako što ćete u tražilici na Googleu utipkati "kako postati vitak u tjedan dana". Umjesto toga, iz dugogodišnjeg iskustva rada u Vagi savjetuje DASH dijetu. "Ta je dijeta, osmišljena 60-ih godina za potrebe liječenja srčanih bolesnika, vrlo učinkovita i kod smanjivanja potkožnog masnog tkiva, glavnog krivca za povećanje tjelesne mase veće od preporučene, a samim time i nastanka kroničnih nezaraznih bolesti, posebice srčanožilnih bolesti. Radi se o načinu prehrane koji bi se trebao usvojiti kao oblik prehane za cijeli život ako želimo ograničiti unos soli, odnosno natrija, povećati unos minerala koji pomažu kod snižavanja povišenih vrijednosti krvnog tlaka, kao što su kalij, kalcij i magnezij te unositi namirnice koje će pomoći u smanjivanju tjelesne mase i/ili održavanje optimalnih vrijednosti kroz duže vrijeme. Ona preporučuje unos povrća, voća te orašastih plodova i sjemenki, cjelovitih žitarica, ribe, bijelog mesa i mliječnih proizvoda. Iako se nekada smatralo da su zasićene masti odgovorne za nastanak ateroskleroze, odnosno plaka (ateroma) koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila te ih na taj način čine neprohodnima i time predstavlja glavni uzrok srčanog i moždanog udara, novija saznanja govore da tome baš i nije tako. Naime, glavni krivac za nastanak ateroskleroze su trans-masti, koje nastaju hidrogeniziranjem biljnih ulja, od kojih se dodavanjem vodika stvaraju margarini i čvrste masti koje se koriste u prehrambenoj tehnologiji kao jeftinija sirovina koja produžava rok trajanja namirnicama poput grickalica, krekera, keksa, biskvita, kolača i sl. Uz to, preporuka je i dovoljan unos vode i povećani unos dijetalnih vlakana kroz cjelovite žitarice", preporučuje Periš. Kao trenerica zumbe, Periš podsjeća na obveznu tjelesnu aktivnost: "Ona treba biti redovita, bar tri puta na tjedan, i to uz dovoljno aerobne aktivnosti, jer programi koji ne dižu puls iznad 100 otkucaja u minuti teže pridonose sagorjevanju potkožnog masnog tkiva kroz određeno razdoblje".

Dakle, čak i ako ste već prekršili svoja novogodišnja obećanja o zdravom životu, ništa vas ne sprječava pokušati ponovno. Korak po korak, slažu se sve naše sugovornice, odvest će vas do cilja sigurnije nego kada biste pokušavali stići prečicom.

Ivana Rab Guljaš
Katarina Dodig Ćurković

psihijatrica

“U vremenima koja su, nažalost, dominantno negativnog predzanaka, valja se potruditi da sami sebi učinimo život boljim. Danas većina živi da bi radila, a zapravo treba raditi da bi se živjelo. Samo ne treba dopustiti da nas neispunjena velika obećanja dovedu u još veći stres
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike