Osijek
U PET GODINA GOTOVO SE UDVOSTRUČIO BROJ ROĐENIH IZVAN HRVATSKE

Lani za 796 djece Osječana rođene “vani” zatražen upis u matične knjige
Objavljeno 19. siječnja, 2019.

Sve se više djece Osječana rađa u inozemstvu, kamo su njihovi roditelji otišli u potrazi za boljim životom. No, unatoč tomu, rijetko tko od njih nije upisan u maticu rođenih pri Matičnom uredu Osijek, u skladu s čim imaju pravo na sve benefite hrvatskog državljanstva.

Živjeti u Dublinu ili Berlinu, ali ići stomatologu u Osijeku ili pak primati hrvatski dječji doplatak još do prije nekoliko godina bilo je tema o kojoj se šuškalo i potez na koji se građani nisu olako odlučivali jednom kada bi otišli u inozemstvo za boljim životom. No, danas je, kažu upućeni, situacija bitno drukčija. Otići u inozemstvo a i dalje se koristiti svim benefitima hrvatskog državljanstva postala je pojava koja se već dâ iščitati i iz matičnih knjiga.

Tako je u Matičnom uredu Osijek u 2018. godini upisano 796 činjenica rođenja hrvatskih državljana u inozemstvu. Riječ je o tzv. naknadnom upisu osoba koje nisu rođene u Osijeku, a, prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu, imaju pravo biti upisane u matice. Za usporedbu, 2014., kada još nije bilo gužvi na autobusnim kolodvorima i aerodromima za jednosmjerna putovanja "na zapad", zabilježeno je gotovo upola manje takvih upisa - 436. Njihov broj od tada je samo rastao te u 2017. godini došao do 616, a 2018. godine na već spomenutih 796. Kao i u svakom drugom "sivom" segmentu društva, ne postoji službena evidencija o tome što se događa nakon upisa beba rođenih u inozemstvu. No javna je tajna da se nakon ishođenja potrebne dokumentacije za djecu nerijetko traži upis kod pedijatra, a ako se mogu sakriti inozemni prihodi roditelja (a najčešće mogu, zbog rada na crno), predaju su i zahtjevi za dječji doplatak.

Iz Matičnog ureda ovakvo što, jasno, ne mogu potvrditi. No mogu dati podatak da je najviše osoba rođenih u inozemstvu a upisanih u osječke matične knjige rodom iz, redom, Srbije, Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine te Irske.

"Prilikom upisa osoba u maticu rođenih ovaj ured nema obvezu postavljanja upita o razlozima naknadnog upis činjenica rođenja hrvatskih državljana nastalih u inozemstvu. Člankom 40. Zakona o državnim maticama propisano je da se upis činjenica rođenja, sklapanja braka ili smrti hrvatskih državljana nastalih u inozemstvu obavlja na temelju izvatka iz državne matice inozemnog tijela. Taj je izvadak dužna podnijeti stranka ako međunarodnim ugovorom nije predviđena obveza inozemnog tijela da izvatke iz državnih matica dostavlja nadležnom tijelu u Republici Hrvatskoj", kažu iz Matičnog ureda. I. Solar
SUSTAV E-GRAĐANIN
Procjenjuje se da će naknadnih upisa biti još više, posebice nakon što zažive kao mogućnost preko sustava e-građanin. Naime, s pomoću toga mehanizma, nakon prijave u sustavu, svaki roditelji iz vlastitog naslonjača bilo gdje u svijetu može prijaviti dijete u RH sustav i u roku od samo jednog dana dobiti elektronički zapis iz matice rođenih i zapis iz evidencije državljanstva. U roku od pet dana dobit će potvrdu o prijavi za zdravstveno osiguranje, a u roku od tjedan dana potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete.
436

naknadnih upisa u maticu rođenih bilo je 2014.

616

naknadnih upisa u maticu rođenih bilo je 2017.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike