Osijek
DO SADA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI PRIJAVLJENO 308 SLUČAJEVA

U Osijeku zbog gripe hospitalizirano 10 osoba
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Kroz dnevnu bolnicu Klinike za infektologiju KBC-a Osijek do sada je zbog simptoma gripe pregledano stotinjak pacijenata, a kod njih 80 i klinički je dokazano da se radi o virusu gripe. Od tog je broja samo deset pacijenata zadržano na liječenju u osječkoj bolnici, i to zbog upale pluća, ali ni jedan od tih pacijenata nije na respiratoru. Primijećen je nešto veći broj zaražene novorođenčadi i male djece, no, srećom, do sada ni kod jednog malog pacijenta nije došlo do komplikacija bolesti.

"Činjenica je da mi imamo povećan priljev bolesnika, a vjerujem da je isto i u ambulantama obiteljske medicine, ali taj broj nije alarmantan i broj oboljelih nije ništa veći nego prethodne godine", naglašava prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

Inače, u Hrvatskoj je do sada službeno registrirano 8468 oboljelih od gripe, od kojih je najviše prijava (5327) stiglo u drugom tjednu 2019. godine. Navedeno upućuje da smo i dalje u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići u iduća tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. Najviše je prijava pristiglo iz Brodsko-posavske županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije te Splitsko-dalmatinske županije. U Osječko-baranjskoj župniji do sada je službeno prijavljeno 308 oboljelih osoba. Istodobno je iz Brodsko-posavske županije stiglo čak 1208 prijava, a u susjednoj Požeško-slavonskoj tek ih je 39. Među pristiglim prijavama kliničke gripe stopa je incidencije uobičajeno najviša u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 i više godina.

Prema podatcima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u drugom tjednu ove godine bilo je 58 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno na virus gripe tipa A (97 %). Prema podatcima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim se državama Europske unije bilježi porast intenziteta gripe, uz cirkulaciju obaju podtipova virusa gripe A. Većina je hospitaliziranih laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe povezana s virusom A/H1N1/pdm09 te pripada dobnoj skupini od 15 do 64 godine. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike