Magazin
TJEDNI OSVRT

Hrvatska je puna lažnih diploma
Objavljeno 19. siječnja, 2019.

Prevarantica koja je dobila otkaz u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zbog krivotvorene diplome Hrvatskih studija imala je čak dvije krivotvorene diplome. Naime, ona je u iskazu policiji tvrdila da se radi o zabuni te da će se vratiti s originalom. Međutim, vratila se s novom krivotvorenom diplomom.

I najednom, uznemirila se stručna i svekolika hrvatska javnost, a poneka ministarstva odmah naložila provjeru svih zaposlenih u svome sektoru. I, da. Rezultati će sigurno biti iznenađujuće poražavajući jer već dugo je poznato da je lažnih diploma napretek, odnosno da je Hrvatska puna lažnih pravnika, ekonomista, policajaca...i da ni jedna javna institucija nije na to imuna. Od Sabora, ministarstava, javnih poduzeća, jedinica lokalne samouprave, a što je najstrašnije u jednoj zagrebačkoj bolnici otkriven je i liječnik s falsifikatom. A kako upozoravaju i stručnjaci na aktualnom primjeru, prilikom provjera vjerodostojnosti diploma često se pokazuje kako je riječ o površno pripremljenim falsifikatima sa znatnim odstupanjima od originala, ne samo u sadržaju i grafičkom izgledu nego i u proturječnostima, te se postavlja i pitanje odgovornosti onih koji bi prilikom zapošljavanja ipak trebali sve skupa koliko-toliko provjeriti. Podsjetimo, i proljetos je Ministarstvo uprave naložilo provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma u županijama, gradovima i općinama, kada je u vrlo kratkom vremenu otkriveno više od 20 lažnjaka. Da to baš i nije toliko rijetko dokazuje i slučaj poput Zagrebačkog holdinga u kojemu je svojedobno ukupno otkriveno čak 306 lažiranih diploma i svjedodžbi. Na Pagu je primjerice i jedna učiteljica radila bez završenog fakulteta.

Uglavnom, do lažne diplome se na hrvatskom “tržištu” može već za dva tjedna i za samo 800 kuna, a afere s lažiranjem imale su gotovo nevjerojatne razmjere. Zatim, optuženi za krivotvorenje u velikom broju slučajeva i ne budu kažnjeni, osim uvjetno, a još i skrušeno priznaju da nisu puno razmišljali i da ih je život natjerao da posegnu za takvim činom jer su bez truda htjeli dobiti nekakve beneficije, u pravilu bili su motivirani većim plaćama. Naravno da to, nažalost, govori da živimo u zemlji gdje je moguće, osim mukotrpnim studiranjem, i na takav način steći diplomu. A kad ste u državi u kojoj je do lažne diplome lakše doći negoli do termina za bolnički pregled ili ishoditi građevinsku dozvolu, pa kad se u sve to još upetlja hrvatsko pravosuđe sa svojim zakonima, prevaranti mogu mirno spavati.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REPORTAŽA: BICIKLIMA OD OSIJEKA KROZ MAĐARSKU DO UKRAJINE (2)

Ulaz u Ukrajinu iz
četvrtog pokušaja!

2

PODZEMNI LABIRINT RAVNE

Svjedoci pozitivnog zračenja iz bosanskih piramida: Nakon 25 godina ponovno čuje!

3

WILLIAM KLINGER I DENIS KULJIŠ: TITOV TAJNI IMPERIJ

Predator iz visokog dvorca