Kultura
PRIZNANJE 23-GODIŠNJEM OSJEČANINU

Matko Smolčić najbolji mladi umjetnik godine prema izboru ICMA-e
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Mladi hrvatski fagotist Matko Smolčić, pobjednik brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, ostvaren je solist, komorni i orkestralni glazbenik u repertoaru koji se proteže od baroka do suvremene glazbe. Svojim senzualnim, toplim i istodobno intenzivno komunikativnim zvukom unosi plemenitost u svoj instrument - obrazloženje je žirija Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu (ICMA), koji je Osječanina izabrao za mladog umjetnika godine.

- Samo međunarodni žiri kao što je naš može izabrati tako impresivne, međunarodne pobjednike iz osam različitih zemalja. Osobito sam sretan što se naš žiri ne fokusira samo na dugogodišnje glazbenike nego pomno prati i širok raspon kategorija, dopuštajući otkrivanje izvanrednih snimki mladih umjetnika. To opet dokazuje da u ICMA-i šanse imaju i manje poznati glazbenici i manje nezavisne kategorije. Za nas su važne samo glazbena kvaliteta i integritet - kaže predsjednik ICMA-e Remy Franck.
Matko Smolčić (1995.) nakon završene GŠ F. Kuhača, u klasi prof. Mykhayla Kraynyka, 2014. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Žarka Perišića. Dodatno se usavršava na majstorskim tečajevima. Zahvaljujući praksi u širokom spektru glazbenih stilova nastupao je na festivalima u Hrvatskoj te koncertirao u raznim sastavima u Europi.N.Vek. 
Možda ste propustili...

U POVODU DANA HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA U ZAGREBU

Digitalno učenje i kaligrafsko pisanje glagoljice u Matici hrvatskoj

TRADICIONALNI “IN MEMORIAM” KONCERT U LISINSKOM

Zagrebačka filharmonija u petak se prisjeća velikog dirigenta von Matačića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIO KOLEKCIJE VUGRINEC

U MLU-u Osijek stižu i nedavno otkrivena Becićeva “Braća”

2

OGRANAK SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKI DHK I OGRANAK MH ĐAKOVO

Nagrada i Povelja Julija Benešića

3

RADOVI OSJEČKE AUTORICE JOSIPE STOJANOVIĆ U GALERIJI WALDINGER

Multimedijalna instalacija o tišini poziva posjetitelje na aktivno sudjelovanje