Kultura
PRIZNANJE 23-GODIŠNJEM OSJEČANINU

Matko Smolčić najbolji mladi umjetnik godine prema izboru ICMA-e
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Mladi hrvatski fagotist Matko Smolčić, pobjednik brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, ostvaren je solist, komorni i orkestralni glazbenik u repertoaru koji se proteže od baroka do suvremene glazbe. Svojim senzualnim, toplim i istodobno intenzivno komunikativnim zvukom unosi plemenitost u svoj instrument - obrazloženje je žirija Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu (ICMA), koji je Osječanina izabrao za mladog umjetnika godine.

- Samo međunarodni žiri kao što je naš može izabrati tako impresivne, međunarodne pobjednike iz osam različitih zemalja. Osobito sam sretan što se naš žiri ne fokusira samo na dugogodišnje glazbenike nego pomno prati i širok raspon kategorija, dopuštajući otkrivanje izvanrednih snimki mladih umjetnika. To opet dokazuje da u ICMA-i šanse imaju i manje poznati glazbenici i manje nezavisne kategorije. Za nas su važne samo glazbena kvaliteta i integritet - kaže predsjednik ICMA-e Remy Franck.
Matko Smolčić (1995.) nakon završene GŠ F. Kuhača, u klasi prof. Mykhayla Kraynyka, 2014. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Žarka Perišića. Dodatno se usavršava na majstorskim tečajevima. Zahvaljujući praksi u širokom spektru glazbenih stilova nastupao je na festivalima u Hrvatskoj te koncertirao u raznim sastavima u Europi.N.Vek. 
Možda ste propustili...

ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE "DR. ANTE PETERLIĆ"

Radionice s brojnim filmskim stručnjacima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SREDIŠNJA TEMA: ŠUMA STRIBOROVA

Sara Renar i Cody McClain Brown stižu na 5. InBook u Vinkovce

2

U PONEDJELJAK U OPATIJI POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL

Otvara ga novi film Višnje Skorin

3

ZA LOGO 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Nagrada dizajnerima Rašić i Vrabec