Kultura
PREDSTAVA GRADSKOG KAZALIŠTA "JOZA IVAKIĆ"

Vinkovačka "Staklena menažerija" gostuje u Gavelli
Objavljeno 19. siječnja, 2019.

Vezani članci

USPJEŠAN “SIJEČANJSKI POPUST” U HNK-U

Gostovanja oduševila brojne ljubitelje drama

“STAKLENA MENAŽERIJA” U HNK OSIJEK

Nepretenciozno mala, a velika predstava

SIJEČANJSKI POPUST DONOSI ČETIRI PREDSTAVE

Klasike vole i mladi!

U GDK Gavella u Zagrebu gostovat će 22. siječnja Gradsko kazalište "Joza Ivakić" iz Vinkovaca s predstavom Staklena menažerija u režiji Dražena Ferenčine. Staklena menažerija prvi je veliki kazališni uspjeh danas dramskog klasika 20. st. Tennesseeja Williamsa. Praizvedba na Broadwayu 1944. otkrila ga je kao značajno ime, a komad postao nukleusom za sve ono što će kasnije napisati, ističe se u najavi.

Posvećen psihički bolesnoj sestri, po čijem je uzoru i stvoren lik Laure, Staklena menažerija začetak ima u kratkoj priči Portret djevojke u staklu iz koje je napisan scenarij, na kraju pretvoren u dramu, koja je i dandanas opće mjesto svakog repertoarnog kazališta. Više od šest desetljeća nakon nastanka ove drame živimo vrijeme u kojemu je svijet temeljen na nametnutoj kompeticiji potrošačkog društva, najavljen u Staklenoj menažeriji doveden do krajnosti pa je uspješnost postala jedini kriterij. Ali, ta uspješnost nikad nije ljudska, unutrašnja, ona mora biti manifestirana prema van, zadana je surovim društvenim okvirima.

Staklena menažerija građanska je drama smještena u 20. st. u domu američke obitelji Wingfield, srednje radničke klase u čijem su središtu majka Amanda, kći Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O‘ Connor. Majčinska ljubav i briga koja često ima kontraučinak, velika ljubav brata prema sestri, želja za bježanjem iz usjedilačkoga života te strah od stvarnoga života glavni su pokretači priče.

Pa, ako već moram birati, radije sam za Laurin svijet dobrote stakla nego za lažnu sliku uspješnosti suvremenog svijeta u kojem ljudi bez talenata i osobnosti bivaju proizvedeni u zvijezde kojima bismo se morali diviti, premda bismo ih, zapravo, trebali žaliti. Staklena menažerija na sceni vinkovačkog kazališta danas sigurno ne nudi sreću, ali iskreno svojoj publici nudi razmišljanje o istini. Tu lažnu sreću ionako svakoga dana u ogromnim količinama primamo kroz medije, istina je potisnuta, zaboravljena, ostavljena. Ova predstava zato suvremenom gledatelju barem na kratko daje ono najvažnije, što svijet više ne nudi – pravo na izbor, pravo da se izabere istina, čak i kad ona ne nudi sreću!
Redatelj, autor dramaturške adaptacije je Dražen Ferenčina koji uz suradnike potpisuje i scenografiju te odabor glazbe. Igraju: Amanda Wingfield: Areta Ćurković; Laura Wingfield: Matea Marušić; Tom Wingfield: Vladimir Andrić; Jim O‘ Connor: Ivan Vukelić. N.Vek.
Možda ste propustili...

HEREDITAS SANCTA: IZBOR IZ SAKRALNE BAŠTINE

Šimičić: Najstariji je crkveni inventar iz 18. st.

MARIJANA BOŠKOVIĆ BOJE SANJA I ŽIVI

Već je u vrtiću crtala za svoje prijatelje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IDE BOGATA KULTURNA JESEN

Novu sezonu u Belišću otvorio kvartet Cadenza

2

U PROSTORU KULTURNOG CENTRA OSIJEK

Priče Židova u Kulturnom centru

3

ŠKOLSKA KNJIGA PREDSTAVILA KNJIGU JEDNE OD NAJBLISTAVIJIH I NAJKARIZMATIČNIJIIH OSOBA RUSKE KULTURE

Objavljen prvi hrvatski prijevod poezije Vladimira Visockog, čuvara duha ruskog naroda