Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Srušen europski prvak: U Köln krećemo po polufinale
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Hrvatska s maksimalna četiri boda seli u Köln gdje će nam prvi suparnik u nedjelju biti Brazil

Europski prvak je na koljenima! Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je i petu pobjedu. Srušili smo najvećeg suparnika u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva. “Hrvatski” München naši rukometaši napustili su s pet pobjeda i u Köln će prenijeti maksimalna četiri boda.

No, tek uzbuđenja počinju Slijede obračuni s Brazilom, Njemačkom i Francuskom. Dvije pobjede u tri susreta dovoljne će biti za polufinale. Kojem se nakon sinoćnjeg poraza prilično udaljila Španjolska. Hrvatska je europske prvake srušila prije svega odličnom obranom na čelu s ponovo sjajnim vratarom Marinom Šegom, koji je postao novi ljubimac navijača. U napadu, “utakmicu života” odigrao je Željko Musa, koji je iskoristio Červarovu odluku napada sa sedmim igračem.

Kao kod kuće
Atmosfera u Olympiahalle u Münchenu kao kod kuće. Kao da je Hrvatska nakon prošlogodišnjeg Europskog organizirala i Svjetsko prvenstvo. Hrvatske zastave s natpisima iz svih dijelova Hrvatske i BiH, brojni hrvatski navijači koji žive u Njemačkoj nisu propustili vrlo važnu utakmicu za naše rukometaše u borbi za plasman na SP. “Zovi, samo zovi”, “U boj, u boj”, orilo se tribinama. Navijači su bili našim rukometašima pravi “osmi igrač”. Uostalom, to je i priželjkivao i očekivao Lino Červar. Hrvatski izbornik na početku je na Španjolce krenuo sa 6-0 obranom s Blaževićem i Musom u sredini. Španjolski mu kolega Jordi Ribera u napad je postavio vanjsku liniju Canellas-Entrerrios-Dušebajev, u napad je na crtu dolazio Aguinagalde, a u obranu su ulazili Morros i Guardiola. Već u uvodnim minutama susreta Marin Šego pokazao je kako je ponovno raspoložen. U tim trenucima naljutili su nas danski suci na dvije odluke dosudivši prvo umjesto prekršaja prijestup, a potom nisu sankcionirali očiti prekršaj nad Duvnjakom. Nisu to Španjolci posebno koristili. Imali su samo minimalnu prednost koja se potpuno istopila u 12. minuti kada je Cindrić donio Hrvatskoj prvo vodstvo (5:4), a potom nam je Horvat iz sedmerca donio “plus dva”. Malo smo u tim trenucima bili brzopleti. Kao da smo željeli “riješiti utakmicu”, pa je Štrlek nepotrebno i neprecizno bacao dugačku loptu za Horvata. Španjolci su izjednačili na 7:7 uz pomoć VAR-a, kada je loptu iza Šeginih leđa, ali malo iza crte, poslao Dušebajev. I onda je krenuo hrvatski uragan. Načinili smo seriju 5-0. Španjolska nije imala rješenja kako zaustaviti hrvatske pivote. Konkretno Željka Musu koji je bio kao rijetko kad napadački raspoložen. Hrvatska je u 26. minuti prvi put stigla do pet pogodaka prednosti. Upravo seriju od 5-0 zaključio je Horvat, a španjolski “crni niz” prekinuo je pogotkom na crti Aguinagalde, što mu je bio prvi pogodak na utakmici. Odgovorio je potom Musa svojim petim pogotkom. Na žalost, naš pivot i važna karika u obrani, koja je u završnici promijenjena u zonu 5-1 s mladim Mandićem na prednjem, u hrvanju s Aguinagaldeom zaradio je isključenje. Iskoristili su to Španjolci i postigli dva pogotka, a zamalo su stigli do odmora na samo dva pogotka minusa. U završnici prvog poluvremena pokušaj Alexa Dušebajeva obranio je Šego, što mu je tada bila već sedma obrana.

U napadu smo krenuli s vanjskom linijom Duvnjak-Karačić-Stepančić i sa “sedmim igračem” odnosno dva pivota na crti. Inzistirao je Červar na takvom stilu igre cijelo drugo poluvrijeme. Međutim, čini se da su “španjolski zidari” ovaj put bolje zakrpali rupe u pravcima prema svojim vratima, a posebno na crti.

Sjajni Šego i Musa
Pokušao je Jordi Ribera iznenaditi s dubljim izlascima na naše vanjske igrače, no brzo je od toga odustao. S druge strane i Hrvatska obrana 5-1 s Duvnjakom na prednjem i Vrankovićem kojeg je u napadu mijenjao Stepančić, također nije puštala. Istina, stigli su Španjolci na dva razlike u 41. minuti nakon što Karačić nije iskoristio dvije prigode (kod druge situacije bio je pod prekršajem koji nije dosuđen nap.a). Vratio je na “plus četiri” Stepančić u 46. minuti nakon čega se dogodio period od sedam minuta bez postignutog pogotka. Obje su momčadi obostrano griješile. Hrvatska nije uspjela već tada prelomiti susret, a Španjolci potpuno uhvatiti priključak. Na žalost, seriju bez pogodaka prekinuli su Španjolci preko krila Arina za 20:17 u 53. minuti. Vratio je posljednjih pet minuta Červar 6-0 obranu s početka utakmice. U napadu i dalje nije bilo koncentracije pa su europski prvaci stigli četiri minute do kraja na samo dva razlike (20:18). Hrvatsku seriju napada bez pogodaka prekinuo je David Mandić.Enterrios je vratio nadu Španjolcima. Međutim u završnici Horvat je realizirao sedmerac nakon prekršaja nad Musom, a sve dvojbe riješio je mladi pivot NEXE-a Marin Šipić za veliku pobjedu Hrvatske. Koja sada iz Münchena seli u Köln gdje će sljedeću utakmicu igrati u nedjelju protiv Brazila (18 sati). Nakon pet ostvarenih pobjeda zašto ne reći: Hrvatska u Köln ide po polufinale!

Krešimir Lacković
ŠPANJOLSKA        19 (10)

HRVATSKA       23 (13)

MÜNCHEN - Olympiahalle. Gledatelja: 12.500. Suci: M. Gjeding i M. Hansen (Danska).

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas (4+0), Corrales (3+0), Gurbindo 1, Fernandez 1, R. Entrerrios 3, A. Dušebajev 3, Sarmiento 1, Aguinagalde 1, Canellas, Morros, Gomez, Arino 1, Guardiola 1, Sole 4(2), Figueras 2 i D. Dušebajev.

HRVATSKA: Šego (11+0), Stevanović, Duvnjak 2, Stepančić 3, Vida, Horvat 8(5), Karačić, Blažević, Štrlek, Musa 6, Cindrić 1, Mandić 2, Kozina, Vranković, Šipić 1 i Bičanić.

SEDMERCI:Španjolska 2(2), Hrvatska 5(5); ISKLJUČENJA: Španjolska, Hrvatska 2 minute (Musa 2, Duvnjak 2).
ISLAND SAVLADAO MAKEDONIJU
Osim Hrvatske i Španjolske iz A skupine u drugi krug odlazi i Island koji je u drugom susretu 5. kola u Münchenu pobijedio Makedoniju s 24:22, premda je sastav Raula Gonzalesa nakon prvih 30 minuta vodio 13:11. Makedonci će nastaviti Prvenstvo u utješnom Presidents cupu zajedno s Bahreinom i Japanom koji su jučer međusobnim susretom otvorili A skupinu. Slavio je Bahrein s 23:22.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku