Sport
DARDA JE U DONJEM DOMU MŽNL SLAVONIJE I BARANJE

Želja je stvoriti momčad koja bi za stoti rođendan kluba mogla u viši rang
Objavljeno 18. siječnja, 2019.

Iz baranjskog terceta nogometnih klubova Darđani su u samostalnoj Hrvatskoj prvi iskočili iz te regije sjeverno od Drave plasiravši se u slavonsko-baranjsku Četvrtu ligu u kojoj ove sezone nakon 13 jesenskih kola gledaju u leđa svojim Baranjcima iz Meca i Kneževih Vinograda. Darđani su trenutačno na devetom mjestu u četvrtoligaškom društvu.

Sedam bodova zaostaju za pozicijom koja najvjerojatnije vodi u viši rang (četvrto mjesto), koja je u nastavku prvenstva dohvatljiva. Čini se, međutim, teorijski jer praksa sugerira da će taj klub, koji će sljedeće godine proslaviti stoti rođendan, teško nadoknaditi taj zaostatak za što bi trebalo načiniti radikalniji zaokret osnaživši primarno igrački i logistički kadar. Na klupi se standardizirao Franjo Pranjić koji, praktički, svake (polu)sezone ima identičan problem slaganja nove momčadi zbog brojnih odlazaka igrača. Na one koje je Pranjić mogao računati u prvom dijelu sezone četiri su puta pobijedili i izgubili te u pet navrata odigrali bez pobjednika.

- Iako smo plasirani u donji dio redoslijeda, ipak ne možemo biti nezadovoljni ostvarenim jer je to u okvirima sadašnjih ukupnih mogućnosti. Ljetos iznova selektirani kadar nije imao potrebnu širinu, a mnogi su igrači bili primarno zaokupljeni egzistencijalnim obvezama zbog čega je trpio trenažni proces. Unatoč tim hendikepima, uglavnom smo parirali konkurenciji u čijim su sučeljavanjima presuđivale nijanse. U tome kontekstu treba istaknuti da smo jesenas mahom dočekivali momčadi iz vrha tablice, a na noge išli onima iz (naj)donjeg doma, tako da je bodovni učinak skromniji nego što objektivno vrijedimo. To nam daje nadu da u proljetnom nastavku možemo načiniti natjecateljski, ali teško i hijerarhijski iskorak jer bi se za to trebalo dosta toga poklopiti - elaborirao je trener Pranjić prvi dio sezone. Za njegov nastavak imat će pomoć u Zvonimiru Barišiću "Lunetu" koji je imenovan sportskim direktorom i ima zimsku zadaću na igralište pokraj Đole dovesti nekolicinu igrača po mogućnosti s predznakom pojačanja.

- Jasno da nam kvalitativno i kvantitativno trebaju pojačanja kako bismo osnažili konkurenciju te podignuli intenzitet treninga bez kojeg sigurno nema napretka. Kako prelasci amatera više neće moći biti bez pristanka dosadašnjih sredina, tada je teško predvidjeti kako ćemo tržiti u zimskom razdoblju. Istodobno se ne očekuju odlasci, a prođe li raspoloživi kadar kompletan pripremno razdoblje, tada se sigurno mogu očekivati bolja izdanja Darde i posljedično rezultati. I proljetni raspored utakmica nam je naklonjeniji jer ćemo dočekivati sastave plasirane ispod nas koji bi trebali ostavljati bodove, tako da bi skor u sljedećih 13 susreta trebao biti veći od sadašnjih 17. To bi nam trebalo donijeti i komforniju situaciju uoči gostovanja kod favoriziranih sastava, a tada se obično i bolje igra. Osnovna mi je, zapravo, proljetna želja selektirati momčad koja bi u sljedećoj slavljeničkoj godini mogla donijeti hijerahijski iskorak, naročito jer će iz konkurencije tekuće sezone otići najbolji i nama otvoriti mogućnost budućeg napretka. On će, međutim, isljučivo ovisiti o nama i budemo li se odgovarajuće posložili, tada bi sto godina igranja nogometa u Dardi doista moglo biti dostojno obilježeno - umjerenim je optimizmom zaključio darđanski strateg koji je prozivku i početak priprema za nastavak prvenstva zakazao u ponedjeljak od 17 sati u klupskim prostorijama igrališta "Kraj Đole".

Dražen Lekšan
Franjo Pranjić

trener Darde

Bude li momčad kompletna i dečki svi zajedno prođu pripremno razdoblje, tada se sigurno mogu očekivati bolja izdanja Darde, samim tim i rezultati, u nastavku sezone
NAJLJEPŠI DAR
Uvijeti za igranje su dobri, ali nedostaje - ljudski faktor. Kvalitetna momčad i kvalitetan kadar na svim razinama. U NK Darda se nadaju kako će se i to promjeniti, klub sljedeće godine slavi okrugli stoti rođendan i bilo bi lijepo da ga dočeka u višem razredu natjecanja od sadašnjeg.
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike