TvObzor
ZA ONA DOBRA STARA VREMENA

Kvartovska priča o odrastanju dvaju prijatelja na prijelazu u novi milenij
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Film pomalo znakovita naslova obrađuje uvijek aktualnu temu iseljavanja u potrazi za boljim životom, a u jednoj od svojih posljednjih uloga našao se glumački velikan Ivo Gregurević

Burne godine nastanka hrvatske države, tranzicija socijalizma u kapitalizam i (ne)spremnost na promjene koje ona donosi uvijek su zanimljiva tematika kojom se bavi i novi film uglednog redatelja Eduarda Galića, premijerno prikazan na 65. Pulskom filmskom festivalu. Ovim filmom ujedno je otvoren i prošlogodišnji, 12. Vukovar film festival. Ostvarenje koje je okupilo impresivnu filmsku ekipu na istovremeno humorističan i dramatičan način obrađuje vječnu dilemu – ostati u Hrvatskoj ili otići. Zbog svoje aktualne tematike, ali i eksplicitnih scena, ova humorna drama zasigurno će privući veliku pozornost i interes publike.

“Film možemo definirati kao zagrebački, odnosno kvartovski, a kroz priču o odrastanju dvaju prijatelja na prijelazu u novi milenij problematizira se tema aktualna i četvrt stoljeća poslije – jesu li bolje odabrali oni koji su u potrazi za boljim sutra napustili Hrvatsku ili oni koji su ostali. Svaka opcija za sebe nosi i pozitivne i negativne strane, dileme i izazove, a na nama je bilo da ih nastojimo što bolje prikazati u svakom svjetlu, jer je to nešto što se svakodnevno događa oko nas”, izjavio je producent i scenarist filma, Dominik Galić.

Osim priče zanimljiva je i odlična glumačka postava, u kojoj su se našle i mlade nade hrvatske glume kao i iskusne glumačke legende - Marko Petrić, Karlo Mrkša, Andrej Dojkić, Elizabeta Brodić, Vini Jurčić, Matija Prskalo, Ksenija Pajić, Denis Bosak, Mustafa Nadarević, Denis Bosak, Žarko Potočnjak i Karlo Mlinar. Posebno mjesto zauzima ime nedavno preminulog glumačkog doajena Ive Gregurevića, kojem je ovo jedna od posljednjih uloga u impresivnom glumačkom nizu. Scenarist i producent filma je Dominik Galić, direktor fotografije je Dario Hacek, a za montažu i zvuk zaduženi su Ivan Zelić i Stjepan Lučić.

Film u kinodvorane dolazi 31. siječnja, a filmski entuzijasti među studentima moći će ga pretpremijerno pogledati u popularnoj Pivani u zagrebačkoj Ilici. (N.K.)