TvObzor
PREMIJERNI NASTUP TOMA ODELLA U HRVATSKOJ

Mladi britanski kantautor dolazi u Tvornicu kulture 10. veljače
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Prvi album "Long Way Down" iz 2013. odmah je uletio na prvo mjesto britanske top-liste albuma, da bi 2014. Tom zaslužio i prestižnu Ivor Novello nagradu koja se dodjeljuje skladateljima i autorima tekstova

Tom Odell, mladi britanski kantautor, premijerno dolazi u Hrvatsku, u zagrebačku Tvornicu kulture u nedjelju, 10. veljače. Velika europska turneja Jubilee Road započela je 17. siječnja u Hannoveru, da bi se nastavila dalje po Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj, Belgiji, Litvi, Latviji, Finskoj, Luksemburgu, Rusiji, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Makedoniji, a sve završava 18. veljače u Istanbulu. U mjesec dana Tom će obići 23 grada i posjetiti najveće dvorane, a premijerni dolazak u Hrvatsku zakazan je u Tvornici kulture.

Nazvana po aktualnom trećem studijskom albumu, turneja Jubilee Road promovira hvaljeno izdanje najavljeno singlom “If You Wanna Love Somebody”, s kojeg je skinut još i duet s Alice Merton “Half As Good As You” te istoimeni “Jubilee Road”. Izuzetno talentirani kompozitor i tekstopisac poznat je po svojim grandioznim melodijama i emotivnim nastupima, a uz brojne nagrade Tom bilježi i gotovo dva milijuna prodanih ploča. Uz klavir kao glavni instrument kanalizira osjećaje kroz tekstove i glazbu, a zagrebački koncert bit će jedinstvena prilika vidjeti njegov nastup uživo.

Svoje prve korake Tom Odell ponajviše treba posvetiti Lily Allen, poznatoj britanskoj glazbenici i šefici Columbijina labela In The Name Of koja je bila toliko očarana njegovom energijom da ga je odmah potpisala. Debitantski EP “Songs From Another Love” uključivao je megahit i prvi singl “Another Love” koji ga je odmah katapultirao među najjača mlada otočka imena.

Već u svojoj prvoj sezoni Tom Odell je ulovio laskavu titulu na dodjeli “BRITs’ Critics’ Choice Award”, BBC ga je uvrstio među top 15 autora koji su “BBC Sound Of 2013”, a televizijski debi odradio je u emisiji slavnog Joolsa Hollanda. Prvi duži materijal, album “Long Way Down” iz 2013., odmah je uletio na prvo mjesto britanske top-liste albuma, da bi 2014. Tom zaslužio i prestižnu Ivor Novello nagradu koja se dodjeljuje skladateljima i autorima tekstova.

Glazba Toma Odella utjecaje vuče od slavnih imena kao što su Elton John, David Bowie, Jeff Buckley ili Bruce Springsteen, a sam priznaje da je fan izvođača poput Cat Power, Jamesa Blakea, Blura i Arcade Firea. Prilika za čuti novi album i potpisne singlove ovog mladog kantautora bit će u Tvornici kulture, a premijerni dolazak u Hrvatsku planiran je za nedjelju, 10. veljače. (N.K.)