Mozaik
JUBILARNI ZAGREBDOX OD 24. VELJAČE DO 3. OŽUJKA

Dolazi i dokumentarni hit sa Sundance festivala
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu s nizom dokumentaraca dugog i kratkog metra iz cijelog svijeta, među kojima je prvi najavljeni u međunarodnoj konkurenciji "Minding the Gap", nagrađivani hit sa Sundance festivala.

Debitantski film mladog američkog autora Binga Liua o skejterima na životnoj prekretnici dosad je osvojio 48 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima - na Sundanceu nagradu žirija za debitantski dokumentarac, na Hot Docsu i Sheffieldu nagrade publike, posebno priznanje na CPH:DOX-u, a bilježi i nagrade na IDA-i i DOXA-u te njih čak tri na nedavno održanoj dodjeli Cinema Eye Honors.

Nastajao je tijekom 12 godina iz niza intimnih zapisa koje je autor snimao kao tinejdžer, a sada su trojica skejtera iz Rockforda u državi Illinois koje film prati na pragu zrelosti. Dinamične i hipnotizirajuće scene snimljene sa skejtborda samo su podloga za drame iz njihovih života - Zacka očekuje rođenje prvog djeteta, za što još nije spreman, Keire bezuspješno pokušava pronaći prvi posao, a treći protagonist je sam redatelj.

Osim ljubavi prema skejtu i osjećaju slobode koji donosi, mladiće povezuje teško djetinjstvo obilježeno obiteljskim nasiljem, alkoholizmom i utjecajem toksičnih muških autoriteta, koje i sami počinju preslikavati u intimnim odnosima, napominje se u najavi.

Okosnica su programa međunarodna i regionalna konkurencija i osam već tradicionalnih kategorija u službenom programu: Majstori doxa, Biografski dox, Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Happy Dox, ADU DOX i Teen Dox.

Na ovogodišnjem 15. izdanju ZagrebDoxa uvode se i novi posebni programi: "Poznati o poznatima" donosi filmove slavnih autora o još slavnijim protagonistima, "Slow Dox" nudi gledateljima posebnu vrstu doživljaja, a "Ljubav & moda" posvećen je dokumentarcima o najvažnijim imenima iz svijeta mode.

Autorska večer bit će posvećena nagrađivanom domaćem dokumentaristu Nebojši Slijepčeviću, a filmovi ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice, jednog od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice i žestokog kritičara ruske politike, bit će obuhvaćeni retrospektivom.

Za svoje jubilarno izdanje festival nudi više od sto filmova, ugostit će brojne domaće i inozemne autore, a ponovo organizira i platformu ZagrebDox PRO.

"Zagreb će ponovo na osam dana postati središte dokumentarnog filma i žarište diskusija između autora i publike o najaktualnijim zbivanjima u suvremenom društvu i važnim društveno angažiranim pričama", ističu organizatori u najavi jubilarnog izdanja festivala.Hina
USPJEH FILMOVA
U konkurenciju 31. Europskih filmskih nagrada ušlo je nekoliko filmova sa ZagrebDoxa 2018. Među njima je bio “Zarobljena žena”, mađarske redateljice Bernadette Tuza Ritter (Posebno priznanje Movies That Matter, 2018.), koji je 2016. razvijan u sklopu ZagrebDox Pro. Za najbolji europski dokumentarni film u 2018. našao se i prošlogodišnji dobitnik Velikog pečata u međunarodnoj konkurenciji, “O očevima i sinovima”, sirijskog redatelja Talala Derkija te film danskog redatelja Simona Lerenga Wilmonta, “Daleki lavež pasa”.
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike