Mozaik
“GLAZBENI DANI HRT-A 2019. - OPATIJA”

Polovina pjesama biti će
na engleskom i neće nastupiti
velika imena s naše estrade
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Trodnevna svečanost glazbe i TV spektakla u “staroj dami” je od 14. do 16. veljače

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i domaćin "Glazbenih dana HRT-a 2019.", Grad Opatija, priređuju od 14. do 16. veljače 2019. trodnevnu svečanost glazbe i TV spektakla u "staroj dami Opatiji".

Time se nakon mnogo godina vraća stari sjaj i tradicionalni medijski šušur u tu kvarnersku "prijestolnicu" hrvatske zabavne glazbe iz koje je i krenula popularna "Dora", a u izravnim prijenosima iz Opatije na ekrane HTV-a i u eter Hrvatskog radija vraća se pak vrhunski glazbeni, zabavni i show program. "Glazbeni dani HRT-a 2019." u Opatiji će tijekom ta tri dana mobilizirati sve najbolje iz bogate glazbene i scenske produkcije Hrvatske radiotelevizije, predvođene Simfonijskim i Jazz orkestrima HRT-a s gostima, vrhunskim pjevačkim imenima te "povratnicom" Dorom, izborom za hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije 2019.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ivana Vrdoljak Vanna, Zlatko Turkalj Turki, Igor Geržina, Ante Pecotić, Antonija Šola, Zlatko Gal i predsjednik žirija Željen Klašterka protekla dva dana nisu imali lak posao. Između 166 prijavljenih pjesama trebalo je izabrati njih 16. No predstavnici HDS-a, HGU-a, HRT-a, pobjednica Dore i glazbeni kritičar odradili su svoj posao savjesno i jučer je objavljen popis pjesama koje ćemo slušati i gledati na Dori 2019.

Zvijezde talent showova
Svoju autorsku pjesmu, napravljenu s Oljom Dešićem "All I Really Want", pjevat će Elis Lovrić, a pjesmu autora Branimira i Marija Mihaljevića, "Amorero brutalero" pjeva Luka Nižetić. Gelato Sisters pjevaju "Back To The Swing", autora Tvrtka Hreleca, a 4 Tenora "Brod bez imena" (E. Botrić/M. Šimac). Predrag Matrinjak napisao je pjesmu "Don‘t Give Up" za Betu Sudar, a Bernarda Bruno pjevat će "I Believe In True Love" (D. Rapotec Ute – T. Bon/B. Brunović). Ove su godine Tonči i Vjekoslava Huljić napisali pjesmu "Indigo" koju će izvesti mlada pjevačica Domenika.

Jedini bend koji nastupa na Dori je Manntra, koja izvodi pjesmu "In The Shadows" (M. Matijević Sekul/M. Kolarić/B. Kolarić). Zvijezda "The Voicea", Jure Brkljača, izvest će pjesmu "Ne postojim kad nisi tu" (M.D. Rus/M. Blum), a Ema Gagro, također nekadašnja natjecateljica tog showa, izvodi pjesmu "Redemption" (A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro). Uz njih tu je još dvoje bivših natjecatelja glazbenih talent showova: Lorena Bućan sa "Supertalenta" s pjesmom "Tower of Babylon" (također Huljićeva) te Roko Blažević iz "Zvijezda" s pjesmom "The Dream" autora Jacquesa Houdeka. Jelena Bosančić, članica Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, izvest će svoju autorsku pjesmu "Tell Me", a par koji također vežemo uz kazalište, Danijela Pintarić i Bojan Jambrošić, izvest će jedini duet na Dori, i to pjesmu "Vrijeme predaje" (A.T. Eterović – L. Čeči Baksa). Bivša pjevačica Teške industrije, Lea Mijatović pjeva "Tebi pripadam" (I. Ivanović/M. Vojvodić), a pjesmu Denisa Dumančića "Tek je počelo" izvodi Lidija Bačić Lille. Odabrane su također i dvije rezerve: "Don‘t Say You Love Me (S. S. SkansiA. Šerić) u izvedbi Tonke te "Nisam to što žele" Kim Verson, koja je i autorica pjesme.

Opatijske serenade
Manifestacija "Glazbeni dani HRT-a" kreće na samo Valentinovo, u četvrtak, 14. veljače, u 20 sati u opatijskoj koncertnoj Dvorani Gervais. ‘‘Glazbene dane HRT-a‘‘ otvorit će svečani koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Roberta Farkasa, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koji nosi ime Lovre pl. Matačića, koji je rođen na riječkom Sušaku točno na Dan zaljubljenih prije 120 godina. Programom prve večeri vodit će nas zaštitni znak Hrvatskog radija-Radio Rijeke Robert Ferlin.

Drugi dan, petak, 15. veljače, u istoj toj Dvorani Gervais, rezerviran je pak za vrlo atraktivan i nadasve neobičan koncert virtuoznog Jazz orkestra HRT-a, koji će sa svojim sjajnim gostima-pjevačima izvesti popularne skladbe koje su obilježile desetljeća glasovitih opatijskih serenada. Među njima su Antonela Doko i Elvis Stanić, Marko Tolja, Nina Kraljić, Jacques Houdek, Marko Kutlić, Iva Gortan i Damir Kedžo. Recimo i to da će izravne prijenose iz Dvorane Gervais gledatelji i slušatelji moći pratiti na Prvom programu HTV-a (HTV1) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRA2). Voditelji druge večeri (u režiji Danka Volarića) su Daniela Trbović i Ivan Vukušić, a scenarist legendarni Vojo Šiljak.

Kruna Glazbenih dana HRT-a u Opatiji bit će "Dora 2019.", koja će na spektakularnoj pozornici u sportskoj dvorani Marino Cvetković, preuređenoj u velebni kvarnerski TV studio, u subotu, 16. veljače, u 20 sati ugostiti Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije 2019. Šesnaest ponajboljih pjesama (plus dvije rezervne) i njihovih izvođača – koje je minula dva dana u konkurenciji od gotovo 170 pjesama pristiglih na javni natječaj HRT-a – izabrao sedmeročlani Stručni ocjenjivački sud, borit će se za prestižnu statuu Dore Ivice Propadala, a koja će im donijeti put u Tel Aviv, u kojemu će na Eurosongu 2019. braniti boje Hrvatske.

Recimo i to da će voditelji ovogodišnjeg izravnog prijenosa Dore (u režiji Ivana Miladinova) iz dvorane Marino Cvetković biti iskusan HRT-ov voditeljski veteran Mirko Fodor sa svoje dvije šarmantne suvoditeljice, Ivom Šulentić i Jelenom Glišić.

Tanja Kvorka
Eurosong
ODRŽAVA SE U TEL AVIVU U SVIBNJU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike