Crna kronika
SLAGAO DA JE U BLAGAJNI LAŽNI NOVAC

Lažni policajac okrao trgovkinju
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
OSIJEK

Da razni prevaranti ne vrebaju samo osobe starije životne dobi, potvrđuje najnoviji primjer iz Osijeka, gdje je na priču lažnog policajca nasjela djelatnica kioska.

- U večernjim satima 9. siječnja nepoznati počinitelj lažno se predstavio djelatnici kioska u blizini centra Osijeka kao policajac. Izjavio je da su u kiosku u optjecaj stavljene krivotvorene novčanice i zatražio na uvid novac iz blagajne. Nakon što ga je djelatnica pustila u kiosk, iskoristio je njezinu neopreznost te iz blagajne ukrao nekoliko tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem - kažu iz Policijske uprave osječko-baranjske.

U listopadu 2017. u mjestu Kuršanec lažni policajci zaustavili su 76-godišnjeg biciklista iz Njemačke. Tražili su od njega osobne dokumente, a dok ih je on vadio iz ruksaka, jedan od lopova istrgnuo mu ga je iz ruku i pobjegao. Iz policije još jednom upozoravaju građane da budu oprezni kada im se netko predstavlja kao policajac, ali i kao bilo koja druga službena osoba. Iako su sljedeća upozorenja do sada najviše bila upućena osobama starije životne dobi, koje su najčešće žrtve prevaranata, istih pravila trebaju se pridržavati svi, pa tako i djelatnici kioska, kao žena s početka priče. Naime, ako se osoba predstavi kao službena, od nje treba zatražiti na uvid službenu iskaznicu, koju su službene osobe dužne imati i dati ju na uvid.

- Ako sumnjate, telefonski ih provjerite u instituciji iz koje navodno dolaze, zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe imale, te njegovu boju i marku, kao i druge karakteristične detalje osobe, odnosno izgled, boju kose i očiju, visinu, stas te madeže, ožiljke, tetovaže i slično. Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji - poručuju građanima iz policije. Uz ovakve primjere, česti su slučajevi da prevaranti, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge, primjerice uslige mjerenja krvnog tlaka, masaže, prodaju medicinskih pomagala i slično. Žrtve prijevare nerijetko tek poslije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, shvate da se radilo o prijevari.S.Lacić
Najčitanije iz rubrike