Novosti
ANALIZA GOSPODARSKE KOMORE

Gospodarska snaga: Najviše je rasla Vukovarska županija
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Vukovarsko-srijemska županija je na 85,4 posto prosjeka gospodarske snage RH

Analiza indeksa gospodarske snage županija Hrvatske gospodarske komore pokazala je kako je gospodarski najsnažnija slavonska županija - Vukovarsko-srijemska, koja je u 2018. godini dosegla 85,4 posto prosjeka gospodarske snage Hrvatske. Prema ovoj analizi općenito gledano slavonske su županije na dnu gospodarske snage zemlje.

Sedam pokazatelja

Kako se navodi u analizi, HGK indeks gospodarske snage županija kompozitni je pokazatelj koji se računa kao zbroj ponderiranih osnovnih gospodarskih pokazatelja u trogodišnjim prosjecima i demografskih projekcija, pri čemu se svaki od tih pokazatelja izražava indeksom u odnosu na prosjek Hrvatske. Pri izračunu indeksa koristi se sedam pokazatelja - BDP po stanovniku, ukupni prihod poduzetnika prema zaposleniku, prosječne netoplaće, netodobit poduzetnika po zaposlenom, prihod na inozemnom tržištu poduzetnika po zaposlenom, stopa nezaposlenosti i projekcije rasta stanovništva. Indeks gospodarske snage iznad sto pokazuje da je pojedina županija iznad prosjeka, dok vrijednost niža od sto znači da je pojedina županija ispod prosjeka zemlje. U analizi su korišteni podaci Državnog zavoda za statistiku ili Fine, koja ih prikuplja godišnjim financijskim izvještajima. Jedino se kod projekcija stanovništva koriste procjene Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te savjetnika predsjednice RH za demografiju. Pri korištenju službenih podataka, napominje se u analizi, dio njih obrađuje se prema središtu tvrtke, pa stoga ne daju točnu sliku teritorijalne rasprostranjenosti. To se ipak ne odnosi na BDP prema stanovniku koji ima najveći ponder pri izračunu indeksa, a proizvodnju roba i usluga prati prema mjestu njihova nastanka.


Analiza je pokazala kako su Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija prema gospodarskoj snazi iznad prosjeka zemlje. Na prvom je mjestu Zagreb s indeksom 147,8, Istarska ima indeks 129,3, Primorsko-goranska županija - 106,1 i Varaždinska županija 102,9. Od slavonskih županija, iza spomeute Vukovarsko-srijemske, koja se nalazi na 11. mjestu, sljedeća je Osječko-baranjska županija na 14. mjestu s indeksom gospodarske snage 80,3, Brodsko-posavska je na 18. mjestu (indeks 73,0), dok su na dnu Požeško-slavonska s indeksom 67,5 i Virovitičko-podravska županija (indeks 66,5).

Vukovarsko-srijemska županija ima najbolji pokazatelj kada je u pitanju prihod na inozemnom tržištu po zaposlenom i to u cijeloj zemlji (indeks 156,1). Iznad hrvatskog prosjeka (indeks 112,3) kod te je županije još pokazatelj - ukupni prihodi poduzetnika po zaposlenom (prosjek 2015. - 2017.).

Prvi indeks gospodarske snage, izračunat za 2016., pokazao je da su samo Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija iznad prosjeka Hrvatske. Najniže su bile pozicionirane Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija koje su bile ispod 70 posto prosjeka zemlje. Osječko-baranjska županija imala je indeks gospodarske snage 79,2, Vukovarsko-srijemska 72,6, a Brodsko-posavska 70,0. Najveće razlike između prvog i posljednjeg mjesta u poretku zabilježene su kod netodobiti poduzetnika po zaposleniku, stope nezaposlenosti i BDP-a po stanovniku. Najmanja razlika zabilježena je kod demografskih procjena, s obzirom na to da su i za većinu županija i za cijelu zemlju predviđeni negativni demografski trendovi. U izračunu za 2017. i dalje su iznad prosjeka bili Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija. Najveća promjena zabilježena je kod Osječko-baranjske županije koja je skočila za tri mjesta s povećanjem indeksa na 80,9. Začelje je preuzela Virovitičko-podravska županija. Stopa nezaposlenosti je u 2017. bila kriterij prema kojemu su se bilježile najveće razlike među županijama, iako su u svima zabilježeni pozitivni trendovi. Pri izračunu indeksa, pojašnjava se, koristi se trogodišnji prosjek, a stopa registrirane nezaposlenosti u 2016. varirala je između 8,2 u Zagrebu i čak 32,7 posto u Virovitičko-podravskoj županiji.
Najveći skok

U izračunu indeksa za 2018. godinu Varaždinska županija je po gospodarskoj snazi ušla u krug onih iznad prosjeka zemlje, dok su županije sa začelja zadržale svoje loše pozicije. Najveći skok zabilježen je kod Vukovarsko-srijemske županije koja se u odnosu na prethodnu godinu na ljestvici popela za pet mjesta, i to zahvaljujući spomenutom povećanju prihoda na inozemnom tržištu po zaposlenom. Izvoz Vukovarsko-srijemske u 2017., navodi se u analizi, temeljio se na proizvodima prerađivačke industrije koji su činili 77 posto ukupnog robnog izvoza te županije.

Igor Mikulić
80,3

indeks je gospodarske snage Osječko-baranjske županije
ZASLUGE PPD-a
Prema podacima Fine, izvoz vukovarsko-srijemskog gospodarstva u 2017. porastao je za gotovo tri puta, s 2,4 milijarde kuna u 2016., na gotovo sedam milijardi u 2017. Izuzetno velik doprinos rastu u toj županiji dalo je Prvo plinarsko društvo, odnosno Energia naturalis. Riječ je o jednoj od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj i regiji. Značajan gospodarski subjekt je i vinkovačka Spačva, jedna od najvećih drvoprerađivačkih tvrtki u regiji.
Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto