Osijek
NEUMOLJIVE BROJKE

U Osijeku se svaki dan razvede jedan bračni par!
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
U 2018. godini u bračnu luku uplovilo je 935 parova, dok se u istom razdoblju razvelo njih čak 347

U bračnu luku u 2018. godini uplovilo je čak 935 parova, dok se u istom se razdoblju na Općinskom sudu u Osijeku razvelo 347 parova s različitim bračnim stažem. Sudeći trenutnu situaciju prema podatcima prethodnih godina da se zaključiti kako su u 2018. godini Osječani u ljubavi imali više sreće nego prije.

U 2018. godini u Matici vjenčanih u Osijeku upisana su 935 brakova, od čega je 312 brakova sklopljenih u građanskom obliku, 343 u vjerskom obliku, 2 odustanka i 278 naknadnih upisa

(uz napomenu kako se naknadnim upisom smatraju upisi sklopljenih brakova koji nisu sklopljeni na području nadležnog ureda, ali su upisani u Matični ured Osijek u maticu vjenčanih za tekuću godinu). Za usporedbu, u 2017. godini na ljubav se zavjetovalo 669 parova. Paralelno, na Općinskom sudu u Osijeku u 2018. godini ukupno je zabilježeno 347 razvoda, od čega 201 razvod bez maloljetne djece (od čega sporazumno 104), a 146 s maloljetnom djecom (od čega sporazumno 76). Tijekom 2017. godine na Općinskom sudu u Osijeku razvelo se čak 556 parova.

Iako omjer vjenčanja i razvoda "debelo" ide u korist brakova, statistika glede brojnosti razvoda ni za 2018. godinu nije sjajna. Naime, gledajući prema broju dana u godini, prošle se godine na dnevnoj bazi razveo jedan par. Stručnjaci se slažu da je riječ o velikoj brojci. No s obzirom na cjelokupnu situaciju, ne samo u Osijeku nego i u cijeloj Hrvatskoj, taj podatak više nikoga i ne čudi.

- Ljudi su općenito iritirani i očajni, u stalnoj potrazi za novcem. No zaboravljaju da se novcem ne može kupiti ni prijatelj, ni lojalan supružnik, nego samo pravim vrijednostima kojih, međutim, nema jer je vrijednosni sustav kod nas urušen. Na brakovima se tako održava cjelokupna situacija u društvu. Brak je komplicirana situacija koja traži prilagodbu dviju osoba. Prije je to bio odnos u kojemu je jedna osoba bila odgovorna za onu drugu i jedno drugome su pomagali. Sad je situacija potpuno drukčija, lako se posvađaju, dolaze ljutiti s posla jer vide da napreduju oni koji manje znaju i koji se ne trude. Korumpirano društvo utječe na odnos među ljudima i, ne biste vjerovali, olakšava rastavu - zaključila je ovu temu ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić, dodajući kako više gotovo i nema lojalnosti i odanosti.

U 2018. godini također se pokazalo kako Osječani i dalje ulaze u brak tek na pragu tridesetih. Naime, lani je procijenjena prosječna dob ženika bila 33,1 godine, a procijenjena prosječnom dobi nevjeste je 30,9 godine. Ovaj je podatak pokosio čak posljednje dostupne podatke o dobi ženika i nevjeste Državnog zavoda za statistiku iz 2015. godine prema kojoj je prosječna nevjesta prije samo tri godine imala 28,2 godine, a ženik 31 godinu!

- Iako se negativni trend sklapanja brakova posljednjih godina mijenja, nevjesta i ženik i dalje sve stariji stupaju u brak. Slično je kao i kod rođenja prvog djeteta, na odluku o stupanju u brak vjerojatno utječu brojne društvene promjene. Mladi se sve kasnije osamostaljuju, što može biti povezano sa stopom nezaposlenosti mladih, ali i većim obuhvatom mladih visokoškolskim obrazovanjem. Također, određeni dio mladih živi u izvanbračnim zajednicama - stoji u izvješću Državnog zavoda za statistiku.

Ivana Solar
Najviše brakova u rujnu i listopadu
Iz Državnog zavod za statistiku uočena je i promjena trenda u odabiru godišnjeg doba za ceremoniju vjenčanja. Naime, pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća najpopularniji mjeseci za izricanje sudbonosnog ‘’da’’ bili su siječanj, veljača i prosinac, osamdesetih godina zimske mjesece zamijenio je travanj, da bi se unatrag posljednjih petnaestak godina najviše brakova sklapalo tijekom rujna i listopada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIZARNE POTVRDE IZ OBITELJSKE MEDICINE

Molim vas potvrdu da se ne vežem u autu!

2

UZ ČLANAK O ZMIJI U WILSONOVOJ

Lesar: Zmija nije mogla doći s našeg zemljišta

3

BUNA ZBOG NOVE SIGNALIZACIJE

Ukinuto je lijevo skretanje pokraj Vukovarske 124

oglas