Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Bijeli šampinjoni iz Čepina omiljeni su već 30 godina
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Bijeli šampinjon OPG-a Liović stalna je namirnica i u restoranima i hotelima, ali i trgovinama

Kus-kus od šampinjona pripremljen u sklopu trećeg ovogodišnjeg Zelenog četvrtka na glavnoj tržnici razgrabio se u hipu, čime su Osječani još jednom potvrdili da je ta jednostavna i pristupačna gljiva njima i omiljena. Svježe i ukusne već 30 godina na istom mjestu prodaje ih OPG Liović iz Čepina. A upravo je njihov bijeli šampinjon poslužio kao glavna namirnica zdravog jela u kojemu su uživali mnogi sugrađani tog sunčanog prijepodneva.

- Na osječkoj tržnici nalazimo se još od 1990. godine. Kupci prepoznaju našu kvalitetu, na čemu smo im vrlo zahvalni – kaže Ksenija Cvetko s OPG-a Liović. Iz godine u godinu rasla je potražnja za šampinjonima, a oni su proširivali uzgoj i proizvodnju. Danas mjesečno u gljivarniku u Čepinu proizvedu nekoliko tona šampinjona čije sjeme stiže iz Mađarske.

- Plasiramo ih, osim na tržnici, i u pizzerije, restorane, u hotele diljem cijele Slavonije i Baranje, ali i u trgovački lanac – kaže Cvetko. No, to nije nimalo lako.

- Posao je težak i zahtjevan, pa zato i nema proizvođača na našem području. Nemate odmora, blagdana ni praznika – objašnjava Cvetko kako u proizvodnji ove gljive treba biti prisutan u svakom segmentu.

- I to već od zasijavanja micelija sa zemljom. Šampinjoni zahtijevaju vrlo stroge uvjete - stalnu temperaturu i vlažnost – napominje. Gljiva zna buknuti, odnosno otvoriti se, kada se pretvara u drugu klasu.

- Prva klasa mora biti čvrsta, bijela i zatvorena gljiva. Kod druge klase, to su otvoreni, mekši šampinjoni. U toj fazi gljiva je dosegnula puninu sazrijevanja, a mnogima je zbog toga i ukusnija – kaže Cvetko. Dodaje kako su neograničene mogućnosti pripreme ove vitaminima i mineralima bogate gljive - od juha preko savijača do salata i roštilja.

Jasenka Pejaković
SUNCE IZMAMILO NEŠTO VIŠE KUPACA
Premda prodavači na klupama kažu kako još uvijek vlada takozvana zimska, siječanjska pauza kupnje na tržnici, sunce je ovoga četvrtka ipak izmamilo nešto više sugrađana nego prijašnjih dana. Najviše se kupuje povrće, i to razne vrste zelenih salata, čije se cijene kreću od tri do sedam kuna za kilogram, cvjetača, poriluk i cikla za 15 kuna, mrkva za 10 kuna za kilogram, a blitva 25 kuna. Kilogram crvenog luka iznosi od šest do sedam kuna, vezica mladoga luka od pet do šest kuna. Od voća i dalje vladaju jabuke koje se mogu kupiti po cijeni od jedne do šest kuna, a mandarine po sedam kuna za kilogram.
Možda ste propustili...

DJEČJI FILMSKI MARATON U URANIJI

Ljetni praznici u kinu uz animirane filmove

POZITIVNA ISKUSTVA KORISNIKA MJERA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE HZZ-A

Od ideje do vlastitog posla i uspjeha

POZIV VOLONTERSKOG CENTRA SLAVONCIMA:

Volonterski klubovi u ruralnim školama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas