Osijek
NAKON 130 GODINA DOBROVOLJNOG VATROGASTVA

Čepin, Vladislavci i Vuka imaju Javnu vatrogasnu postrojbu
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Povećava se stupanj opće sigurnosti u općinama Čepin,Vladislavci i Vuka. Osnovana je Javna vatrogasna postrojba Čepin koja će pokrivati intervencijama sva naselja u spomenutim jedinicama lokalne samouprave, a cilj je, kaže načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac, stvoriti uvjete za što bržu intervenciju u tom dijelu Slavonije. Nova vatrogasna postrojba rezultat je dogovora osnivača Tonkovca s jedne strane te načelnika općine Vladislavci Marjana Tomasa i načelnika općine Vuka Damir Maričića.


Par dana uoči početka 2019. godine Tonkovac je, najavljujući znatnije općinske projekte u ovoj godini, pojasnio što donosi takva nova žurna služba na njihovu području i način njezina financiranja.

- Osnivanje Javne vatrogasne postrojbe znači nova radna mjesta na ovom našem području, zaposlit će se 14 ljudi. S time će se povećati i sigurnost mještana u slučajevima požarne opasnosti, kao i svega drugoga što vatrogasci inače rade prilikom svojih intervencija. Od velike je važnosti da vatrogasci dođu na intervenciju, a s Javnom vatrogasnom postrojbom Čepin se to postiže. Projekcije su da vatrogasci mogu doći u svaki dio u roku od pet minuta, a kada se zna da jedna kap na početku požara znači više nego silne cisterne kasnije, mislim da ne treba govoriti što takvom postrojbom stacioniranoj na našem području dobivamo - pojašnjava Dražen Tonkovac.
Tonkovac dodaje kako se ovaj projekt događa 130 godina nakon što je osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo u Čepinu. "To je jedan veliki korak za sigurnost i sve mještane ne samo općine Čepin nego i općine Vladislavci i Vuka, koje su zajedno s nama osnovale Javnu vatrogasnu postrojbu. U prvom mjesecu slijedi nam zapošljavanje vatrogasaca financirano iz državnog proračuna. Kako nas je oporba prije godinu dana uredno prozivala da će to biti veliki izdatak za Općinu Čepin, mogu samo demantirati i kazati da će trošak za naše općine biti 300.000 kuna. To je za proračun ništa, a dobivamo jako puno u sigurnosti jer je svaka sekunda mnogo znači kada se nešto dogodi i treba spašavati i ljude i materijalnu imovinu. Ima nas mnogo, a i sela su sve bogatija vrijednom imovinom, pa i to treba imati u vidu. Mogu reći da je Općina jako dobro prošla, da je projekt jako dobro realiziran", kaže načelnik u čijoj je Općini za ovu godinu izglasan proračun od 76 milijuna kuna.D. Pejić
Najčitanije iz rubrike