Regija
UREĐUJE SE UNUTRAŠNJOST DVORCA PEJAČEVIĆ

U muzejskom će postavu imati drvo zbog tradicije drvodjelstva Virovitice
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
VIROVITICA

U sklopu Integriranog razvojnog programa "5 do 12 za Dvorac", financiranog iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020., radovi na dvorcu Pejačević Virovitica u punom su jeku i odvijaju se u skladu s rokovima. Obnova dvorca i parka, prema konzervatorskim uvjetima, vratit će stari sjaj virovitičkoj povijesnoj jezgri. Parku će biti vraćen perivojni izgled te će se razviti sadržaji za slobodno vrijeme i rekreaciju: staze, šetnice, dječje igralište, hortikulturno uređenje. Riječ je o projektu koji će promijeniti sliku grada, zahvaljujući čemu će se razviti novi turistički proizvod te će se na atraktivan i inovativan način prezentirati kulturna i povijesna baština. Ukupna vrijednost projekta je 81.439.871,46 kuna, od čega 66.659.100,04 kune iz Europske unije. U tijeku su građevinsko-obrtnički radovi na obnovi dvorca Pejačević, pa se, uz ostale zahvate, sa svakim danom lice grada sve više definira. Dvorac je dobio svoju izvornu boju, a brojne grupe radnika angažirane su na unutrašnjim radovima u dvorcu, koji trenutno građanima nisu vidljivi. Osim toga, u tijeku je javna nabava za muzejski postav u novoobnovljenom dvorcu. U Muzeju će biti 15 soba stalnog postava, uza sve dodatne sadržaje, a posebno zanimanje očekuje se za postav drva.

- Sličnih je muzeja u Hrvatskoj jako malo. Iako je jedna od ideja za temu novog postava bio med, odlučili smo se za drvo jer grad ima dugu tradiciju drvodjelstva i drvne industrije, drvoprerađivačke pogone starije od stotinu godina, kao i brojne obrtnike stolare. Osnovna je ideja projekta otvaranje suvremenog muzejskog prostora koji će uključivati, osim muzejski namjenskih prostora, polivalentnu dvoranu, prostor za pedagoško-edukativne radionice, prostor suvenirnice i Turističke zajednice, kafić tematski uključen u muzeološku priču i restoran – kaže Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica. Radovi se polako približavaju kraju, a kada se stavi točka na "i", slijedi otvorenje kakvo ovakva turistička ljepotica županije i okolice i zaslužuje.

- Svečano otvorenje bit će zapamćeno kao zabavno-glazbeni spektakl koji, nadamo se, neće proći bez virovitičkog benda Vatra, a zasigurno će nastupiti i još neka poznata glazbena imena. Detalje ćemo otkriti uoči otvorenja – zaključila je pročelnica Ureda gradonačelnika i voditeljica Integriranog razvojnog projekta Virovitice Đurđica Aragović. V. Grgurić
Dvorac je dobio izvornu boju, a brojne grupe radnika angažirane su na radovima u unutrašnjosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMJENA CRVENOG MAGACINA NIJE DEFINIRANA

Razorena građevina sada čeka privatne investitore

2

OPĆINSKOM SUDU U ĐAKOVU ODASLANO:

U 20 dana još 35 prijedloga
za ‘jednostavni stečaj‘!

3

NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: STOP ORUŽJU

Đakovo: Centar za socijalnu
skrb dobit će detektor metala