Regija
PREDSTAVLJENA KNJIGA

“Krvava istina” - spomenar na stradale
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
ĐAKOVO

Pod pokroviteljstvom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas preksinoć je, pred prepunom župnom dvoranom, predstavljena knjiga "Krvava istina (Novome životu ususret)" o stradanju 90 mještana Lovasa i Opatovca. Urednik Stjepan Pančić naveo je da ju je pripremila grupa entuzijasta.

- Bila je to obveza prema stradalima da ostanu zapamćeni - rekao je Pančić, podsjetivši da za ta zbivanja nitko nije odgovarao i da se još jedan mještanin vodi nestalim.

- Potresni je to spomenar događaja za vrijeme Domovinskog rata u zapadnom Srijemu jer donosi životopise mučki ubijenih i nestalih pripadnika hrvatskog i nesrpskog stanovništva Općine Lovas - rekla je dr. Milica Lukić. Za Mirka Ćurića knjiga je važna jer pokazuje kako se treba obrađivati novija lokalna povijest, a za nadbiskupa Đuru Hranića ona je svjedok krvave istine i svojevrsni spomenik stradalima.

- Ona je i poziv da znamo biti veliki poput tih 90 stradalih jer nije velik onaj tko nanosi zlo drugome i nije pobjednik onaj koji ponizi drugoga, nego onaj tko sve to podnose, ne vrati jednakom mjerom, koji oprašta i spreman je drugome pomagati na putu njegova obraćenja - rekao je Hranić. Govorila je i novinarka Tanja Cirba. Moderator je bila Sanja Rogoz Šola.S.Ž.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike