Svijet
ODGODA IZLASKA IZ EUROPSKE UNIJE POSTAJE SVE IZVJESNIJA

Brexit doveo Britaniju u slijepu ulicu
Objavljeno 18. siječnja, 2019.

Premijerka Theresa May probat će na sastancima s britanskom političkom elitom pokušat pronaći izlaz iz slijepe ulice kada je Brexit u pitanju, iako zasad na vidiku nema znakova kompromisa.

Nakon što su dvogodišnja nastojanja britanske premijerke da se s Bruxellesom rastane prijateljski propala u parlamentu u najvećem porazu koji je pretrpio jedan britanski čelnik u suvremenoj povijesti, May je pozvala stranačke čelnike da ostave po strani svoje interese kako bi našli način da se krene dalje. Ako May ne uspije postići konsenzus, peto najveće svjetsko gospodarstvo izići će iz Europske unije 29. ožujka bez sporazuma, ili će biti prisiljeno na odgodu, a moguće i na opće izbore, ili čak novi referendum. May odlučno odbija mogućnost novih izbora i upozorava kako bi još jedan referendum potkopao vjeru u demokraciju u 17,4 milijuna ljudi koji su glasali za izlazak iz EU-a na referendumu 2016. “Mislim da je moja dužnost da provedem odluku britanskog naroda da napusti Uniju. I ja to namjeravam učiniti”, rekla je May.

Glavni oporbeni čelnik, laburist Jeremy Corbyn, odbio je sudjelovati u pregovorima sve dok Brexit bez sporazuma ne bude isključen kao opcija, što pokazuje koliko bi teška mogla biti premijerkina zadaća. Premijerka May, nakon odbacivanja dogovorenog plana za Brexit s EU-om, do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi plan B.

Odgoda krajnjeg roka planiranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije 29. ožujka ima smisla samo ako London iznese planove o nastavku cijelog procesa nakon što su britanski zastupnici odbili nacrt dogovora o Brexitu, rekao je u četvrtak njemački konzervativac Manfred Weber za njemački radio. “Recite nam što želite. Onda ćemo biti spremni pregovarati”, rekao je.

Jedan od lidera Konzervativne stranke Brandon Lewis poručio je u četvrtak da Velika Britanija ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s EU-om jer je sada prioritet sklapanje međunarodnih trgovinskih dogovora nakon brexita. Lewis je najavio da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i parlamenta u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz EU. “Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti... jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te neovisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji EU-a”, ustvrdio je za Brandom Lewis za radio BBC.
Vuk Tešija
BLAIR ZA ODGODU
Odgoda Brexita sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili dogovor Therese May o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije. “To je neizbježno, štogod da se učini... Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Europom o uvjetima produžetka”, rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC.
Najčitanije iz rubrike