Novosti
TRIBINA O DEMOGRAFSKIM KRETANJIMA U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

U rješavanju demografskih problema treba biti strpljiv i dugoročno razmišljati
Objavljeno 18. siječnja, 2019.

Hrvatska je sa stajališta demografije u dubokoj krizi, a među najpogođenijima upravo je istočna Hrvatska odakle se posljednjih godina ljudi iseljavaju u velikom broju. S druge strane, hrvatska Vlada poduzima cijeli niz mjera kako bi negativne populacijske procese zaustavila i pokušala ih preokrenuti. Upravo je o tome bilo riječ na tribini koju su u Klubu knjižare Nova zajednički priredili Ogranak Matice hrvatske Osijek i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.


Na tribini su govorili povjesničar doc. dr. sc. Denis Njari (Odsjek za povijest), demograf dr. sc. Dražen Živić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), i pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku). Za razliku od Njarija, koji je govorio o vremenima kada su Slavonija i Baranja bile privlačno mjesto useljavanja stanovništva iz šireg područja Srednje Europe, Živić se osvrnuo na demografske trendove i posljednja desetljeća pokušavajući oslikati trenutačnu demografsku situaciju, ali i projekcije za budućnost. Upozorio je kako naše demografske poteškoće nisu od jučer, niti ćemo ih do sutra moći riješiti. To znači da u upravljanju demografskim procesima treba biti strpljiv i ustrajan te biti spreman na dugoročno i cjelovito razmišljanje. Negativni trendovi počeli su još 1958., kada je jedna žena u fertilnom razdoblju svoga života rodila u prosjeku manje od jednog ženskog djeteta. To se u demografiji naziva reprodukcijskom depopulacijom. No, potom su krenuli i drugi negativni procesi, poput generacijske depopulacije (rađanje manje od dva djeteta, prvi put zabilježeno 1968.), prirodne depopulacije (veći broj umrlih nego rođenih, prvi put zabilježeno 1991.), i ukupne depopulacije i demografskog starenja.

Govoreći o nastojanjima Vlade pomoćnik ministrice Bošnjak podsjetio je na brojne demografske mjere. Istaknuo je kako Ministarstvo samo za sebe ne može učiniti čudo, ali daje snažan poticaj u promjeni trendova i stvaranju pretpostavki za bolju demografsku sliku. Vlada je, između ostaloga, u travnju 2017. osnovala i Vijeće za demografsku revitalizaciju, međuresorno tijelo osam ministarstava koje usklađuje demografsku politku te predlaže i donosi demografske mjere. Govoreći o iseljavanju u Irsku podsjetio je kako cijena vrtića iznosi 1000 eura, što pokazuje drugu stranu medalje. D.Celing
Bošnjak: Vlada nastoji svojim mjerama snažno utjecati na promjenu negativnih trendova
Možda ste propustili...