Novosti
ODLUKA DRUGOSTUPANJSKOG ŽUPANIJSKOG SUDA U VARAŽDINU

Grobari djelomično oslobođeni krivnje, sudit će im se ponovno
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Ponovno će se suditi trinaestorici osječkih grobara i nosača iz osječke tvrtke Ukop osuđenih za krađu na grobljima u Osijeku, Sarvašu i Klisi. Odluka je to drugostupanjskog Županijskog suda u Varaždinu.

Za sada nema točnih informacija o detaljima odluke drugostupanjskog suda, no, kako doznajemo, svi su oslobođeni krivnje u dijelu u kojem ih se teretilo za povredu mira pokojnika, a dio presude za teške krađe je ukinut i predmet se vraća Općinskom sudu u Osijeku na ponovno suđenje.

- Još nisam vidio presudu, no pretpostavljam da je drugostupanjski sud presudom odlučio kao što smo već i tvrdili, odnosno da, što se tiče narušavanja mira pokojnika, nije bilo kaznenog djela - kazao je kratko osječki odvjetnik Dražen Srb, branitelj grobara Romana Rusana.

Naime, odvjetnici su tijekom cijelog sudskog postupka tvrdili kako, da bi uopće bilo kaznenog djela krađe, netko mora biti oštećen, a u ovom slučaju nije bilo navedeno točno ni mjesto, ni vrijeme, ni groblje s kojeg su predmeti ukradeni. Također, nije bila navedena ni jedna oštećena osoba.

Podsjetimo, u svibnju 2017. sudsko vijeće Općinskog suda u Osijeku, kojim je predsjedao sudac Mirko Ljubičić, nepravomoćnom je presudom osudilo grobare i nosače na ukupno 19 godina i osam mjeseci zatvora. Na zatvorsku kaznu od dvije godine sudsko vijeće osudilo je Branislava Raškovića, Vladimira Šaulića, Josipa Burgera, Ivicu Dizdara i Željka Arlavija. Na godinu i pol dana zatvora osuđeni su Roman Rusan, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Željko Molnar i Mato Mišković. Ivica Ećimović nepravomoćno je osuđen na godinu i dva mjeseca, a Dejan Vujić na godinu dana. Željku Gavriću jedinom je kazna, bio je osuđen na godinu dana zatvora, zamijenjena radom za opće dobro. Njega je sud na takvu kaznu osudio jer je jedini izrazio žaljenje za ono što je učinio te djelomično priznao krivnju. Jedan je grobar u vremenu od optužnice do presude preminuo, a osim navedenih bila je optužena i S.Đ., nevjenčana supruga grobara Sanela Drakčića. Nju se teretilo za prikrivanje. Ona je zlatni nakit, zlatne zube i navlake koje je optuženik uzeo s pokojnika prodavala stanicama za otkup zlata te za to primila najmanje 13.900 kuna. Djevojka je na temelju sporazuma stranaka osuđena na godinu dana zatvora, odnosno kazna se neće provesti ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Deset grobara optužnica je teretila da su, skinuvši poklopce s dotrajalih lijesova, pri ekshumaciji kostiju zbog kopanja novih grobova na groblju u Osijeku, Sarvašu i Klisi krali zlatni nakit, zlatne zube i zubne navlake. U pojedinim slučajevima do zlatnih zubi dolazili su razbijanjem lubanja lopatom ili vađenjem zubi kliještima. Četiri nosača optužena su da su krala zlatni nakit i satove dok su unosila ili iznosila tijela zbog prijevoza, pri brijanju i odijevanju pokojnika, zatvaranju lijesa te stavljanja u hladnjaču. Radilo se o razdoblju od 20 godina, od 1993. do početka 2013.

Zlatninu su prodavali u stanicama za otkup zlata, odakle je istraga i počela. S obzirom na to da iznos štete nije bio poznat, tijekom suđenja saslušani su zlatar, urar i tri vještaka. Vještačenja su temeljena na otkupnim blokovima u zlatarnicama, ali i na temelju izjava grobara i nosača.
Tvrtka Ukop, do uhićenja 14-orke nije imala nikakav pravilnik o postupanju s pronađenim stvarima, no nakon ovog je slučaja takav pravilnik donesen.

Sandra Lacić
19,8

godina zatvora odredio je osječki sud grobarima i nosačima
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba

3

MINISTRICA OBRAZOVANJA NAJAVILA

Spremno je sve što je nužno i važno za kurikularnu reformu