Novosti
HDZ I MOST U NIKAD ŽEŠĆEM SUKOBU

Plenković: U politici možemo trpjeti uvrede, laži i klevete, ali optužbe za veleizdaju nećemo
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Grmoja je i u četvrtak ponovio: "Neću se povući ni milimetra jer se radi o veleizdaji!"

Međusobna optuživanja nakon incidenta između premijera Andreja Plenkovića i zastupnika Mosta Nikole Grmoje u srijedu navečer u Saboru nastavljena su i četvrtak. Most i dalje optužuje premijera za veleizdaju, a HDZ Most za incidente i destruiranje rada Sabora. Čelnici Kluba zastupnika HDZ-a ponovili su da se premijer nije kanio fizički obračunati s Grmojom, nego je "pokazao da je čovjek od krvi i mesa".

Premijer Andrej Plenković poručio je, pak, sa sjednice Vlade da neće trpjeti optužbe za veleizdaju, a zastupnike Mosta optužio da kontinuirano pridonose jačanju govora mržnje u Hrvatskoj.

Spirala mržnje

"Saborska rasprava rezultirala je novom salvom uvreda, laži, difamacija, a ovaj put i kleveta, čak i optužbi potpredsjednice Vlade i mene osobno za veleizdaju. Jedna nova formulacija kojoj smo svjedočili od zastupnika Mosta. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo, to je ona granica gdje mi kao političari koji smo u političkoj borbi, dijalogu, možemo trpjeti uvrede, laži i klevete, ali optužbe za veleizdaju nećemo", izjavio je Plenković.

Podsjetimo, Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018. optužio je Plenkovića i potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić da "rade za srbijanske interese", nakon čega je u sabornici nastala incidentna situacija u kojoj su razmjenjivane uvrede, a Grmoja je Plenkovića optužio da se htio s njime fizički obračunati.

Plenković je na sjednici Vlade ocijenio da je riječ o kontinuiranom doprinosu Mosta jačanju govora mržnje, "spirali mržnje koja se vrti".

"U svom odgovornu jasno sam rekao da kao predsjednik Vlade, ni ova Vlada, a ni vladajuća stranka, a to je HDZ, neće dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi ova stranka. Tu podvlačimo crtu. To su takvi politički akteri s kojima ni u kojoj varijanti nećemo surađivati", istaknuo je. Smatra da je odgovornost Vlade mnogo veća i važnija za toleranciju u hrvatskom društvu, za suživot, jer ne žele da se kao plodovi takvih nastupa "događaju problemi u realnom životu naših sugrađana". "Tu očekujem od svih vas da jednako snažno i argumentirano zastupate takve stavove. Mislim da je to naša politička odgovornost i ono što je ključno - tu radimo razliku između ozbiljnih političkih aktera i politikanata na hrvatskoj političkoj sceni", poručio je Plenković svojim ministrima.

Grmoja je s konferencije za novinare u Saboru poručio kako ni jednu riječ koju je izrekao Plenkoviću ne bi povukao, osim što bi još podebljao stvari. Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je pak kako je premijer pokazao da ima "staklenu bradu", dok je Miro Bulj ustvrdio da se premijer ponašao "kao vol koji ide u kupus".

"Događaj iz sabornice u kojem je predsjednik Vlade krenuo nasrnuti te je došlo umalo do fizičkog obračuna premijera s jednim zastupnikom, govori da su maske pale. Osoba koja govori da joj je u cilju ‘dedramatizirati‘ događaje napravila je dramu neviđenu još od 90-e”, poručio je Petrov. Može, kazao je, razumjeti to što je premijer ljut i nervozan jer "teško može objasniti zašto su on i Vlada omogućili otvaranje novih pregovaračkih poglavlja Srbiji, iako Srbija nije ispunila zadana mjerila u Poglavlju 23".

"Iz svega toga proizlazi i može se izvući zaključak da Vlada radi za srbijanske interese, a ne za intrese Hrvatske. Jer da se radi za interese Hrvatske onda bi logoraši dobili pravnu zaštitu RH, onda bi postojala mogućnost da Srbija i isplati odštete za hrvatske logoraše. Do danas se to nije dogodilo”, rekao je Petrov. Sve to, kazao je, ne daje pravo premijeru da se na onakav način obračunava sa zastupnicima.
Frustracija

Grmoja je pak kazao da kao profesor u školi sebi ne bi dopustio da uđe u fizički sukob s premijerom u Saboru, no i poručio je: "Neću se povući ni milimetra jer se radi o veleizdaji!".

Ines Strenja uvjerena je da je premijera izazvala činjenica da je "pogođeno u sridu". "Ako je Slovenija nas toliko blokirala zbog Zaljeva, postoji mnogo, mnogo većih razloga zbog kojih smo mi trebali tražiti prave odgovore od Srbije prije nego ih pustimo da lišo prolaze”, rekla je. Reakcija premijera je, kaže, bila prekomjerna. "Da se zbilja nisu postavili i kolega Bulj i saborska straža, i kolega Pupovac, mislim da bi bilo i uporabe prekomjerne sile", prisjećala se ‘mostovka‘.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da "Grmojina reakcija pokazuje frustraciju Mosta, jer im je politički rejting posljednjih mjeseci na granici izbornog praga od pet posto, a ne mogu se oporaviti ni od šoka zbog razrješenja njihovih ministara koje je pripremila tajnica Vlade". "Mi u HDZ-u nismo nikad pisali prijave, ali nisam siguran da na uvrede i klevete za veleizdaju koje je premijeru i potpredsjednici Vlade uputio Grmoja ne zavređuje angažman državnog odvjetnika", ustvrdio je Bačić.

Dijana Pavlović/Hina
granica
HDZ NEGIRA POKUŠAJ FIZIČKOG OBRAČUNA
Božo Petrov

predsjednik Mosta

Može se izvući zaključak da ova vlada radi za srbijanske interese, a ne za intrese Hrvatske. Jer da se radi za interese Hrvatske, onda bi logoraši dobili pravnu zaštitu RH, onda bi postojala mogućnost da Srbija i isplati odštete za hrvatske logoraše.
SDP: HDZ I VLADA UHVAĆENI SU U LAŽI
Predstavnici Kluba zastupnika SDP-a na konferenciji za novinare ustvrdili su da su HDZ, Vlada i Plenković uhvaćeni u laži. "HDZ, Vlada i premijer Plenković uhvaćeni su u laži. Da nije bilo vrijednih snimatelja i izvjestitelja HTV-a koji su snimili cijeli događaj, oni bi pokušali tu svoju laž učiniti istinom, jer je svima jasno da ono što govore nije istina", rekao je Gordan Maras. Iz snimke je jasno da Plenković nije reagirao na optužbu o veleizdaji, nego na Grmojino spominjanje "anemije" i da se htio na silu probiti do Grmoje da se međusobno obračunaju, kaže Maras. Zašto se HDZ ne ogradi od takvog ponašanja, da imaju imalo odgovornosti danas bi se ispričali građanima Hrvatske, poručio je Maras i pozvao javnost da se zapita što HDZ-ovci rade poskrivećki. Ovo je prvi put da premijer jedne vlade pokušava fizički nasrnuti na saborskog zastupnika, ocijenila je zastupnica Sabina Glasovac, naglasivši da se Plenković često u Saboru potcjenjivački i na ružan način obraća zastupnicima koji ne dijele njegovo mišljenje.
TRI INCIDENTA
HDZ-ov zastupnik Josip Borić ustvrdio je da je u posljednja dva mjeseca svjedočio trima incidentima u kojima su sudjelovali Mostovi zastupnici. "Prvo, podsjećam na sukob Zekanovića i Grmoje, drugi događaj bio je početkom prosinca kad je došlo do pokušaja zauzimanja saborske govornice od strane nekolicine zastupnika oporbe tijekom rasprave o poljoprivrednom zemljištu koju je organizirao Nikola Grmoja, i napokon ovo što se dogodilo između Grmoje i premijera Plenkovića. Optužbe koje je Grmoja iznio nisu točne, jer Hrvatska je stalno prisutna i stalno sudjeluje na sastancima Europske unije, aktivna je kada je tema ulazak Republike Srbije u Europsku uniju, o tome uredno izvještava i članice Europske unije i predsjednicu", kazao je Josip Borić te dodao da prigovara kućnom odgoju Mostovih zastupnika.