Tehno
TEST: IRDM DDR4 SODIMM

Crveno-crna munja dolazi s doživotnom garancijom
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Nadgradnja radne memorije jedan je od najlakših načina za podizanje performansi računala

Sjećate li se vremena kada ste uz 256 ili 512 MB radne memorije mogli gotovo munjevito izvršavati zadatke na računalu? Da, sjećamo se toga s nostalgijom, kao i prve kupnje dodatne pločice RAM-a (od 256 MB po cijeni od gotovo tisuću kuna). Da, to je vrijeme bilo prije kakvih 20 godina, a od onda do danas memorijski zahtjevi računala strahovito su porasli.

Osim nevjerojatnog povećanja performansi samih računala, tomu je tako ponajprije zbog količine zadataka i njihove kompleksnosti, a koje stavljamo pred računala. Iako danas često viđamo računala s 4 GB radne memorije, ipak za iole napredan rad minimumom možemo smatrati 8 GB, a oni uistinu napredni korisnici zadovoljit će se tek sa 16 ili 32 GB radne memorije. I dok ćemo bilo koju drugu komponentu (osim eventualno diska) na prijenosnom računalu teško zamijeniti, radnu memoriju još je uvijek lako nadgraditi, odnosno izmijeniti na većini prijenosnika.

Prije nadgradnje
Prije nadgradnje radne memorije potrebno je utvrditi koju uopće radnu memoriju imate u svome prijenosniku. Ovo možete saznati bilo kojim alatom za dijagnostiku računala. U našem slučaju testni prijenosnik stigao je opremljen s DDR4 radnom memorijom brzine 2133 MHz i kapaciteta 8 GB. Također, saznali smo da prijenosnik ima dva SODIMM utora i podržava maksimalnih 32 GB radne memorije. Osim količine memorije, bitnu ulogu danas igra i njezina brzina, kao i proizvođač koji ju proizvodi. Naime, brzina memorije uvelike pridonosi boljim performansama, a DDR4 memorije starta od 2133 MHz na više. Većina računala pružit će podršku do 2666 MHz, no valja znati da porastom frekvencije, raste i cijena. Stoga, dvoumite li se između većeg kapaciteta ili višeg takta, uvijek je pametnije odabrati veći kapacitet, a kada financije dozvoljavaju, oboje. U našem slučaju testirani IRDM DDR4 SODIMM moduli stigli su u kapacitetu od 16 GB i taktu 2133 MHz te uz odlične latencije 14-14-14. IRDM je brand tvrtke GOODRAM. Ovaj poljski proizvođač memorijskih modula, diskova, memorijskih kartica i drugih sličnih proizvoda već se dobrano etablirao kao kvalitetan proizvođač, a to dokazuje i doživotna garancija na proizvode.

Skok u performansama
Upravo doživotna garancija daje vam jamstvo kako ste se kupnjom IRDM DDR4 SODIMM radne memorije riješili brige oko savjeta za kupnju kvalitetne memorije. Ako se pitate zašto je to bitno, najbolje će vam objasniti oni koji su kupnjom loše memorije izloženi gotovo svakodnevnim ‘‘plavim zaslonim smrti‘‘ zbog grešaka u radu. IRDM DDR4 memorija stiže upakirana u prozirnoj plastičnoj kutiji, a sami moduli obloženi su atraktivnim zaštitnim plaštem. Ovaj metalni plašt služi za bolje hlađenje memorijskih modula, a uz to podiže i atraktivnost. Ova memorija nominalno je namijenjena gamerima, no naravno i ako niste igrač, vrhunska memorija uvijek je dobrodošla. Ugradnja u prijenosno računalo (u našem slučaju Lenovo Legion Y530) perolaka je. Stari RAM van, dva nova unutra i spremni smo. Performanse na oko nisu odmah uočljive jer i prethodnih 8 GB radne memorije bilo je DDR4 na 2133 Mhz, no čim se pokrene više aplikacija, a danas je to već i više tabova u pregledniku, do izražaja dolazi mamutskih 32 GB radne memorije. Imate li računalo koje koristi dijeljenu memoriju za grafiku, tada će više memorije, a posebno njezina brzina, dati još i veći dojam. Cijena jednog memorijskog modula na internetu iznosi oko 1100 kuna, što je za kit od dva komada 2200 kuna. Iako se možda čini mnogo za jednu nadgradnju prijenosnika, rast u performansama, kao i stabilnost u radu, opravdat će ulaganje svih koji teže boljim performansama.

Jasminka Knežević
Cijena jednog memorijskog modula na internetu iznosi oko 1100 kuna, što je za kit od dva komada 2200 kuna
Za iole napredan rad minimumom možemo smatrati 8 GB