Kultura
MATICA HRVATSKA OSIJEK PROMOVIRALA DVIJE "KNJIŽEVNE REVIJE"

Poezija Elija Panelle i odjeci šezdesetih godina u Osijeku
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
OSIJEK

Ogranak Matice hrvatske Osijek jučer (četvrtak, 17. siječnja 2019. godine) u svojim je prostorima predstavio dva nova broja časopisa "Književna revija" - br. 3. iz 2018. - "Elio Panelli" i br. 4. iz 2018. - "Šezdesete". Novinarima su nove brojeve predstavili urednici tih brojeva Ivan Trojan, urednik "Književne revije" i Tatjana Ileš, zamjenica urednika, a o cijelom projektu, koji traje 50 godina, govorio je predsjednik osječkog Ogranka Ivica Završki.

O broju pod nazivom "Elio Panelli" govorio je prof. dr. Ivan Trojan, profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku, napomenuvši da je to osječki pjesnik, koji je povremeno objavljivao pjesme u "‘Književnoj reviji‘, ali nikada njegove pjesme nisu objavljene u knjizi. Projekt je nastao u suradnji Katedere za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Osijeku i Matice hrvatske te su u ovoj publikaciji na čak 434 stranice objavili osam zbirki njegove poezije koja nikada nije objavljena. U to vrijeme nitko u Osijeku i šire nije imao sluha za postmodernu poeziju.

"Sada smo čitateljstvu i književnim stručnjacima ponudili cjelokupan njegov rad na ocjenu", zaključio je Trojan.

O broju nazvan "60-e" govorila je urednica toga broja, prof. dr. Tatjana Ileš, profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Pojasnila je da je prošla 2018. godina bila obljetnička sjećajući se revolucionarne 1968. godine i studentskih prosvjeda u svijetu, ali i Hrvatskoj.

"U ovom su broju tekstovi živih sudionika tih događanja, među kojima su prof. dr. Zlatko Kramarić, bivši osječki gradonačelnik, hrvatski konzul u Banjoj Luci i profesor na Odjelu kulturologije Akademije za umjetnost i kulturu osječkog Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" te publicist Žarko Puhovski, koji te godine opisuju autobiografski, ali i memoarski", napominje Ileš dodavši da je broj nastao u suradnji MH-a Ogranak Osijek i Akademije za umjetnost i kulturu Osijek i njihova časopisa ArtOs. Među tekstovima su i odgovori na pitanje ‘Što nam je ostalo od 1968.‘ te osvrti na suvremene romane koji tematiziraju prostor i vrijeme 60-ih", pojasnila je Ileš.

Predsjednik osječkoh ogranka Matice hrvatske Ivica Završki rekao je da je ponosan na činjenicu da nastavljaju izlaženje "Književne revije" te da je osječka Matica jedini relevantni izdavač istočno od Zagreba, koja godišnje objavi desetak knjiga raznih književnih žanrova od romana, drama, zbirki pripovjedaka i pjesama. Tijekom godine potvrđuje se važnost "Revije" za hrvatsku kulturnu scenu. Završki je podsjetio da je prioritet "Književne revije" objavljivanje djela osječkih i slavonskih autora.

Prof. dr. Ivan Trojan podsjetio je da izlaženje "Književne revije" financijski potpomaže Ministarstvo kulture i da će to činiti i u ovoj godini.

- To nam je potvrda da dobro radimo i podstrek za dalje. Nadam se da ćemo izdržati još najmanje godinu dana i napuniti deset godina, kako sam s kolegicom Ileš na čeku ‘‘Revije" - rekao je Trojan.

Prepoznatljive naslovnice "Književne revije" od 2010. godine grafički uređuje grafički dizajner Marin Bulajić, pa je na kraju promocije naglašena i njegova uloga u uspjehu i prepoznatljivosti osječkog časopisa za književnost i kulturu.

O dalekim godinama i povijesti "Književne revije", koja godišnje izlazi u četiri broja, često i u dvobrojima, kada je "Revija" bila zabranjena, pa je prešla s Matice hrvatske na drugog izdavača te kada je i, razumljivo, promijenjen i kompletan uređivački odbor i urednici, govorio je tajnik osječkog ogranka MH-a, cijenjeni osječki književnik i scenarist Josip Cvenić.

Darko Kovačević
Novinarima su nove brojeve predstavili urednici tih brojeva prof dr. Ivan Trojan i prof. dr. Tatjana Ileš
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike