Sport
BIJELO-PLAVI DOVODE MAĐARSKOG REPREZENTATIVCA

Lászlo Kleinheisler prvo zimsko pojačanje Osijeka
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Ako ne bude "izvanrednih događaja", Mađar bi danas trebao biti u Rovinju

NK Osijek bi danas i službeno trebao dobiti prvo pojačanje u zimskom prijelaznom roku. Naime, već se neko vrijeme po gradu šuška kako su bijelo-plavi na pragu angažmana "Mađara koji je igrao u Bundesligi".


U Gradskom vrtu su ove zime odlučili ciljati visoko kada su u pitanju transferi, točnije, želja im je dovesti igrače čija će kvaliteta odmah dodatno ojačati momčad. Držeći se svoje krilatice "prvo kupujmo osječko i hrvatsko", osječki je prvoligaš pregovarao s Josipom Mišićem i Vedranom Jugovićem, koji su poniknuli u Gradskom vrtu, ali je ipak najizvjesniji dolazak "Mađara iz Bundeslige".

Stiže Kleinheisler

Riječ je o Lászlu Kleinheisleru, 24-godišnjem mađarskom reprezentativcu koji može igrati na svim pozicijama ofenzivnog veznjaka. On bi trebao biti pravi izraz Osijekove sportske politike. Riječ je o potentnom igraču koji je skupio 23 nastupa za reprezentaciju Mađarske, a svojevremeno je bio proglašen jednim od najvećih talenata mađarskog nogometa. Zanimljivo, svoj nogometni put počeo je u Puskas Akademiji, s kojom NK Osijek ima blisku suradnju. U siječnju 2016. kao igrača Videotona kupio ga je Werder Bremen za četvrt milijuna eura, ali se tamo baš nije naigrao. Dvaput je u toj eri odlazio i na posudbe, prvo u Darmstat pa u Ferencvaros, a prošlog je ljeta za odštetu od 750.000 eura prešao u redove kazahstanskog prvaka Astane. Uglavnom, riječ je o vižljastom i vrlo neugodnom nogometašu, koji bi morao biti pojačanje za bijelo-plave. I ne samo to. Naime, riječ je o najuglednijem imenu koje je angažirao NK Osijek u eri od dolaska novih suvlasnika na čelo kluba. Istina, službene potvrde iz kluba još nema jer su, kao i uvijek, oprezni, točnije, dok se igrač fizički ne pojavi u njihovu okruženju, ne žele transfer smatrati završenim. Razumljiv je takav stav jer se danas stvari oko transfera brzo znaju mijenjati. Sjećamo se slučaja Nikole Matasa, koji je 2013. bio na putu za Gradski vrt pa je skrenut u Lokomotivu, a u osječkim se redovima našao tek godinu dana poslije. Zato sportski direktor Alen Petrović ne želi "pustiti bijeli dim" u slučaju Kleinheislera dok se čovjek ne pojavi na pripremama u Rovinju, a to bi se, ako ne bude "izvanrednih događaja", trebalo dogoditi danas. Nema dvojbe kako je Kleinheisler kvalitetna zamjena za nedavno transferiranog Harisa Hajradinovića. Inače, iako je kazahstansko prvenstvo završilo još u studenome, Astana je participirala u skupinama Europske lige, pa je Kleinheistler svoj posljednji nastup imao 13. prosinca prošle godine i očekuje se kako bi stoga trebao biti u dobrom tjelesnom stanju, što nije nevažno s obzirom na to da su pripreme bijelo-plavih za nastavak sezone već prilično odmaknule. Inače, Kleinheisler je imao ugovor s Astanom do 2021., što znači da će bijelo-plavi za njega platiti i određenu odštetu ako transfer dobije službenu potvrdu.

Potraga se nastavlja

Ostaje pitanje hoće li Kleinheisler biti jedina lasta koja će ove zime sletjeti u redove osječkog prvoligaša. Posao oko povratka Josipa Mišića se izjalovio zbog prevelikih financijskih kondicija, a još uvijek je neizvjesno što će biti s Vedranom Jugovićem. On je odletio u Južnu Koreju, gdje bi, kako se nada, trebao dogovoriti raskid ugovora s njegovim dosadašnjim klubom Jeonnam Dragonsima. Oni su ispali iz prvoligaškog društva pa postoji mogućnost da Jugović dobije dozvolu povratka u Europu bez odštete. U tom bi slučaju bio zanimljiv Osijeku. Određeni razgovori već su obavljeni, a trenutačno je status quo. No lako bi se moglo dogoditi da i kod njega novac odigra presudnu ulogu. Naime, ako stigne neka unosnija ponuda iz Europe, teško je očekivati Jugovićev povratak. No ako se on i ne dogodi, neće u redovima osječkog prvoligaša očajavati. Okrenut će se drugim rješenjima, samo je pitanje koliko će njihova realizacija biti moguća već ove zime. Nije tajna kako su cijene igrača u zimskom prijelaznom roku uvijek znatno više negoli u ljeto.

No, kako god bilo, Kleinheisler će valjda značiti probijanje leda, a s obzirom na brze promjene situacije kada su transferi u pitanju, nije isključeno da u Rovinj ubrzo "sleti" još poneko novo lice.
Dalibor Keler
MIŠIĆ PREMA PAOK-u
Velike napore uložili su u osječkom prvoligašu ne bi li ove zime vratili u svoje redove Josipa Mišića, kojem ne cvjetaju ruže u lisabonskom Sportingu. No njegov povratak neće se dogoditi. Pregovori su vođeni tri mjeeca, situacija se mijenjala, a na kraju je presudio - novac. Tako će Mišić karijeru nastaviti u grčkom prvoligašu PAOK-u iako se u jednom trenutku činilo kako će se Grci povući iz igre zbog velikih financijskih zahtjeva koje su imali Portugalci. No na kraju su ih odlučili prihvatiti, Mišiću su dali čak i bolje uvjete od onih koje je imao u Sportingu, a klubovi su se našli i oko odštete, pa je bilo jasno kako NK Osijek više ne može sudjelovati u tom financijskom plesu (pre)velikih brojeva.
László Kleinheisler svojevremeno je slovio za najveći talent mađarskog nogometa, zbog čega ga je 2016. kupio bundesligaš Werder
Najčitanije iz rubrike