Novosti
OPTUŽBE ZA OBITELJSKO NASILJE

Javnost isključena sa suđenja Tomaševiću
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu u srijedu je nastavljeno suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, optuženom za obiteljsko nasilje. Na ročištima zakazanima za srijedu i četvrtak najavljeno je ispitivanje devet svjedoka. Kako je objavio slavonsko-brodski portal SBplus, obrana je na početku ročišta zatražila isključenje javnosti, što je sudac Slaven Vidmar prihvatio.

Obrana je svoje traženje obrazložila time što su, uz druge svjedoke, trebali biti saslušani sin i snaha optuženika, a koji imaju malodobnu djecu, i jer bi se njihovi iskazi mogli ticati i njihovog obiteljskog života, posebice optuženog Alojza Tomaševića i oštećene Mare Tomašević, samih svjedoka i njihovih obitelji. Mara Tomašević na upit suca Vidmara kakav je njezin stav u vezi zahtjeva obrane, rekla je kako joj je svejedno i neka sudac odluči. Suđenje se nastavlja u četvrtak ujutro.

Podsjetimo, prvo ročište održano je u listopadu prošle godine, a tada je Alojz Tomašević rekao kako se ne osjeća krivim. Požeško-slavonskog župana za nasilje je prijavila supruga Mara koja je, nakon što je iskazala sumnju u objektivnost požeškog suda, odustala od daljnjeg progona. Međutim, zbog težine dijela za koje se tereti okrivljenika, prema službenoj dužnosti gonjenje je nastavilo Državno odvjetništvo, a slučaj je, nakon zahtjeva požeškog suda za izuzećem, prebačen u Slavonski Brod.

Optužnica Tomaševića tereti da je "u nakani da omalovaži svoju suprugu govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom, dok ju je istovremeno rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva" te da ju je "u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu." Nakon optužbi za obiteljsko nasilje Tomašević je napustio HDZ, ali ne i poziciju požeško-slavonskog župana. D.Pav.