Novosti
AKCIJA NA PLJEŠEVICI

Policajci spasili 15 migranata iz dubokog snijega
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Granični i specijalni policajci u utorak su s planine Plješevica prekrivene snijegom spasili 15 migranata, među kojima je bilo i šestero djece. Kako je priopćeno iz MUP-a, policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije "prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli su više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć".

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, osim policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg. "Na mjestu događaja vidljivo je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine", navodi MUP. Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć policajci su djecu u dobi od jedne do deset godina i žene na rukama iznijeli do službenih vozila po snijegu dubljem od 50 centimetara. "Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta te daljnje postupanje", priopćeno je iz MUP-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve koji pokušaju ilegalno ući u Hrvatsku. "I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takve namjere, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata. Jedno takvo stradavanje spriječeno je zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe", ističe MUP. D.Pav.