Novosti
SASLUŠANJE VJEŠTAKA

Nastavljeno suđenje Horvatinčiću
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Saslušanjem triju vještakinja na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno je u srijedu treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću koja se dogodila u kolovozu 2011., u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro nakon što je Horvatinčić naletio gliserom na njihovu jedrilicu.
Drugo ročište u ponovljenom postupku pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Ivan Jurišić počelo je saslušanjem sudske vještakinje Vesne Šerić, specijalistice neurologije, koja je kazala da ostaje pri mišljenju iz 2014., uz dvije dopune, a na zahtjev obrane ponovila je iskaz iz travnja 2017. Na pitanje odvjetnika obrane Branka Baice može li, s obzirom na iskaz Anice Đerđa, koja je bila s Horvatinčićem u trenutku nesreće, reći je li Horvatinčić bio u stanju sinkope, odgovorila je da "ne može ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti koja se opisuje kao sinkopa jer u tom trenutku nije bila na mjestu događaja". Na pitanje državne odvjetnice Irene Senečić postoji li u cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji nalaz da se Horvatinčić prije nesreće javio liječniku zbog gubitka svijesti, Šerić je kazala da tog trenutka nije postojala dijagnoza sinkope, ali da se u nalazu prof. dr. Podobnik navodi dijagnoza "drop attack", što znači da osoba klone, pada na koljena i laktove, ali bez jasnog gubitka svijesti, što može biti indikator za sinkopalni napadaj. "Drop attack je momentalni pad, kada osoba padne kao pokošena i pretpostavka je za mogućnost sinkope ili predsinkope", opisala ga je na traženje državne odvjetnice, a na pitanje može li osoba nakon takvog napadaja nacrtati sudar, usprotivio se odvjetnik Baica. "Sinkopa je kratkotrajni gubitak svijesti, a nakon toga je osoba pri svijesti, u kontaktu i orijentirana, nije konfuzna i smetena. Sinkopa potraje od nekoliko sekundi do dvije ili tri minute", sažela je Šerić.H
Duševno zdrav s narcističkim obilježjima
Specijalistica psihijatrije Nadica Buzina također je u cijelosti ostala pri prijašnjem mišljenju. "Mogu samo navesti da u užem psihijatrijskom smislu Tomo Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima i kod njega nisu dijagnosticirana nekakva organska oštećenja psihe."

Državna odvjetnica Senečić tražila je da se osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba iznadprosječnog intelektualnog funkcioniranja. "Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegova osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg poremećaja", objasnila je Buzina.