Svijet
BRITANCI SE NADAJU NOVIM PREGOVORIMA - ZA KOJE NEMA ŠANSE

Theresa May preživjela glasovanje o povjerenju, slijedi "plan B" za Brexit
Objavljeno 16. siječnja, 2019.

Vlada Therese May preživjela je u srijedu navečer glasovanje o povjerenju. Britanski parlament s 325 glasova protiv i 306 za, odbacio je zahtjev laburista da se izglasa nepovjerenje premijerki Theresi May nakon što u utorak na istom mjestu nije prošao njen prijedlog za dogovor o Brexitu s Europskom unijom.


"Drago mi je da su zastupnici izrazili povjerenje u vladu. Ne uzimam olako tu odgovornost. Moja vlada nastavit će rad na našem prosperitetu, sigurnosti i jačanju naše zajednice. Nastavit ćemo raditi na ispunjenu obećanja ovom narodu da ćemo napustiti EU. Imamo odgovornost da pronađemo put naprijed koji će imati potporu parlamenta", rekla je May i pozvala vođe parlamentarnih stranaka na sastanke.


Podsjetimo, parlament je u utorak odbacio sporazum o Brexitu s 432 glasa protiv i 202 za, što je najteži poraz neke vlade u povijesti, a oporbeni laburistički čelnik Jeremy Corbyn odmah je podnio zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi. Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Therese May, nije glasala za plan za Brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.


Britanski tisak u srijedu nije štedio teške riječi o onome što se u utorak dogodilo u parlamentu. "Potpuno poniženje", naslov je u Telegraphu, dok Guardian piše o "povijesnom porazu". Američki Washington Post smatra da Britanija ide u potpunu katastrofu. "Ni u vladi ni u oporbi nema čelnika koji bi nam pomogli izići iz ovog košmara", piše britanski dopisnik Matthew Perry.


May do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da rezultat glasanja o Brexitu u parlamentu Theresi May daje "golem mandat" da se vrati u Bruxelles i ponovno pregovara o sporazumu. U Bruxellesu, međutim, teško da će za to imati previše sluha. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog britanskog odbijanja sporazuma o Brexitu, ali je odbacila daljnje pregovaranje o ovom dokumentu. "Mi sada želimo smanjiti nastalu štetu, a šteta će u svakom slučaju nastati izlaskom Velike Britanije, na najmanju moguću mjeru. Zato ćemo i dalje tražiti rješenja za kontrolirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije", rekla je njemačka kancelarka. Ona je, kako javlja agencija Reuters, odbacila mogućnost novih pregovora o sadržaju sporazuma o Brexitu. "Kancelarka je istodobno napomenula kako se neće odupirati razgovorima o preciziranju budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije", kazao je za Reuters neimenovani izvor. Njemačka vlada, međutim, spremna je i na neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU-a. Merkel je britanskoj premijerki poručila da je "sada na njoj red da nam kaže kako dalje". Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je Britancima da što je prije moguće daju do znanja koji su sljedeći koraci. "Vrijeme za igre je iza nas", rekao je Maas za javni servis Deutschlandfunk. Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier upozorio je na posljedice kaotičnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije. "Svi bi bili gubitnici, posebice Britanci. To bi se negativno odrazilo na blagostanje, radna mjesta i stabilnost", rekao je Altmeier za javni servis ZDF.
Iz Europskog parlamenta poručili su da očekuju "pojašnjenje o stajalištu većine te očitovanje o modelu željenog odnosa s Europskom unijom". Ugovor o povlačenju najbolji je i jedini mogući kompromis unutar crvenih linija koje je postavilo Ujedinjeno Kraljevstvo, upozorio je glavni EU pregovarač za Brexit Michel Barnier. Riječ je o dokumentu koji jamči pravnu sigurnost tamo gdje Brexit stvara nesigurnost. Europska unija neće prihvatiti razvodnjavanje utvrđenih smjernica koje uključuju prioritete poput mirovnog procesa i granice na irskom otoku, ili pak prava građana, naveo je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.
Vuk Tešija/Hina
Nastavit ćemo raditi na ispunjenu obećanja ovom narodu da ćemo napustiti EU, rekla je May
Najčitanije iz rubrike