Regija
MEĐUNARODNO PRIZNANJE RH MIHALJEVCI OBILJEŽAVAJU OD 1992.

Jedinstvena spomen-ploča u Hrvatskoj
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
MIHALJEVCI - Ubrzo nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, u proljeće 1992. mještani i Mjesni odbor Mihaljevaca postavili su u središtu sela spomen-ploču. Na tom jedinstvenom spomen-obilježju u Požeštini, ali i šire, piše: "Time je ostvaren višestoljetni san hrvatskog naroda o vlastitoj, samostalnoj i suverenoj državi - u znak zahvalnosti i domoljublja postavili mještani Mihaljevaca".


Svake godine 15. siječnja okupe se mještani koji su ploču i postavljali, polože vijenac, zapale lampione i prisjete se kojom rečenicom tih davnih dana.
– Međunarodno priznanja dočekali smo s velikim veseljem, kao jedan od najvažnijih datuma u najnovijoj hrvatskoj povijesti. I mi u ovoj maloj lokalnoj sredini bili smo svjesni važnosti toga dana i zato smo odlučili postaviti spomen-ploču, kao trajni spomen na te povijesne trenutke. Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu reći da sam jedan od idejnih tvoraca ove spomen-ploče, kao i teksta na njoj. Smatram da je ovo jedno od prvih spomen-obilježja u našoj županiji, ako ne i u cijeloj državi, posvećeno međunarodnom priznanju Republike Hrvatske – istaknuo je Zdenko Božić, predsjednik Mjesnog odbora Mihaljevci. AGM kruna
Najčitanije iz rubrike