Osijek
OPĆINA BILJE

Poljoprivrednicima 30 potpora vrijednih čak tristo tisuća kuna
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Općina je Bilje dodijelila nepovratne potpore u poljoprivredi, a ugovore je korisnicima, zajedno s članovima Odbora za poljoprivredu, svečano uručio općinski načelnik Željko Cickaj. Riječ je o 30 potpora koje su ugovorene potkraj 2018. godine na natječaju koji je obuhvatio prijave za devet mjera, a za što je u općinskom proračunu osigurano ukupno 300.000 kuna.

Ovom su prilikom potpore odobrene za kapitalna ulaganja za biljnu proizvodnju u zaštićenim prostorima te za nabavu sadnog materijala, uzgoj, doradu i preradu povrća, cvijeća, aromatičnog i ljekovitog bilja, za pčelarstvo, za uzgoj industrijske konoplje, kao i potpore za edukaciju i stručno usavršavanje poljoprivrednika te za ekološku poljoprivredu. Mladi poljoprivrednici također su dobili potpore, a Općina sufinancira i troškova analize tla, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja te daje potpore za pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima u ruralnom području.

- Čestitam vama, poljoprivrednim proizvođačima, kao i ostalima ovdje nazočnima koji se bave djelatnošću koju pokrećemo ovim programom te članovima povjerenstva koji su ocijenili vaše prijave i odredili iznose potpora. Razgovarao sam s prof. Ivanom Plaščakom, predsjednikom Odbora, s obzirom na to da je riječ o programu za razdoblje do 2021. godine, pri čemu smo ustvrdili kako nema zapreka da idemo i dalje s raspisivanjem natječaja. Sljedeći bi mogao biti raspisan u travnju i on će vjerojatno biti otvoren do listopada/studenoga ili do iskorištenja sredstava. Najavljujem to kako bi vi i ostali građani mogli planirati i prijaviti svoje potrebe. Naši stručni ljudi iz Odbora nastojat će vidjeti na terenu za što su potrebne potpore, a Općina vam je partner pa očekujemo da i vi date određene smjernice u vezi s onim što bismo mogli učiniti kako bismo vam olakšali posao - kazao je Cickaj.

Načelnik nije propustio naglasiti da je općinskoj upravi u fokusu ekološka proizvodnja, koja je dohodovna, svakako staklenička proizvodnja, proizvodnja začinske paprike, povrtlarstvo... jer je Bilje kao prostor obuhvaćen visokim stupnjem ekozaštite po raznim osnovama.D. Pejić
Načelnik Cickaj ističe da je općinskoj upravi u fokusu ekološka proizvodnja hrane, koja je dohodovna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike