Osijek
MEDIJSKA KULTURA

Učenici iz Laslova doživjeli jedan novinarski dan
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Školarci su posjetili redakciju Glasa Slavonije i uključili se u program Slavonskog radija

Kako izgleda radni dan u novinskoj kući, kako nastaju dnevne novine, koja je zadaća novinara, urednika i glavnog urednika, ali i djelatnika drugih službi koje brinu o najsitnijim detaljima finalnog proizvoda za čitatelje, saznali su u srijedu učenici OŠ Laslovo prilikom posjeta Glasu Slavonije.

Petnaestero je znatiželjnih učenika od petog do osmog razreda pažljivo upijalo informacije koje im je iz dugogodišnjeg novinarskog iskustva otkrivala urednica rubrike Osijek, Ivana Rab Guljaš. Poslužit će im kao podloga za pisanje vlastitih novinarskih članaka o svim aktivnostima koje se u školi provode u sklopu projekta "Festival multikulturalnosti", a djeca će imati zadatak intervjuirati svoje učitelje. Ti će članci ove multi-kulti novinarske skupine, koja je stigla k nama u pratnji učiteljice hrvatskog jezika Elvire Grančić te učiteljice engleskog jezika Barbare Dadić Eđed, biti objavljeni u digitalnom školskom listu. Od naše su urednice saznali i na koji način trebaju pripremiti i kako uspješno realizirati intervju kao jednu od zahtjevnijih formi novinarskog izražavanja. Premda je većina naših mladih gostiju daleko od donošenja odluke o izboru buduće karijere, shvaćaju kako je novinarstvo danas zahtjevan posao te većina svoje buduće zanimanje vidi u nekim deficitarnim zanimanjima u sektorima poput medicine, IT-a i ugostiteljstva. Kažu nam pak kako vole čitati satirične vijesti, prate "youtubere", neke već zanima i politika, a tišti ih iseljavanje iz Slavonije kojemu, rekli su nam, svjedoče u vlastitoj sredini.

Novinarski su posjet nastavili na Slavonskom radiju, gdje su se uživo uključili u program zahvaljujući voditeljici radiopostaje Marijani Bošnjak Žebić, a kasnije su otišli i na Slavonsku televiziju, gdje su vidjeli kako rade novinari i voditelji ispred kamera.

Jasenka Pejaković
ŠKOLA DOBILA PRVU NOVINARSKU SKUPINU
- Projekt “Festival multikulturalnosti’’ počeo je prošle školske godine kada smo proveli edukacije učitelja vezane uz multikulturalnost. Tada smo izradili i nove kurikulume, a jedan od njih je i ovaj u čijemu je sklopu organiziran ovaj medijski posjet. Riječ je o modulu “multi-kulti novinari’’, koji učitelji uklapaju u svoje izvannastavne aktivnosti – kaže voditeljica projekta, učiteljica Dadić Eđed. Tako u sklopu aktivnosti Medijske kulture učenici pišu izvješća, intervjue i reportaže radi bogaćenja rječnika, razvijanja usmenog i pismenog izražavanja. Učiteljice su zadovoljne odazivom prvih školskih novinara.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike