Ekonomija
UDVOSTRUČEN HRVATSKI IZVOZ U KANADU

Strelovit rast izvoza nakon trgovinskog sporazuma CETA
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
"Prilike su se napokon počele koristiti, o čemu najbolje svjedoči naš udvostručen izvoz u Kanadu. Samo u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježen je rast hrvatskoga izvoza od 100 %, na gotovo 80 milijuna dolara", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u povodu obilježavanja prve godišnjice stupanja na snagu gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA) kojim su se ukinule carinske stope za gotovo sve proizvode koje Hrvatska izvozi u Kanadu. Hrvatska je bila treća zemlja koja je ratificirala CETA-u, a tim sporazumom ukinule su se carine za 99,6 % europskih i 99,4 % kanadskih tarifnih linija. U to se ubrajaju i carine na najznačajnije hrvatske izvozne proizvode, poput namještaja (s 9,5 na 0 %), aluminija (sa 6,5 na 0 %) te tekstila (s 18 na 0 %). Kanada je ukinula carine za 90,9 % poljoprivrednih tarifnih linija, s tim da su od liberalizacije izuzeti piletina, puretina, jaja i proizvodi od jaja."Kanada bi željela povećati svoju trgovinu i ulaganja sa zemljama EU-a, uključujući i Hrvatsku, a CETA je tu važan alat", izjavio je predsjednik kanadskog parlamenta Geoff Regan.- Ključna prednost CETA-e je golema ušteda za poduzetnike veća od 600 milijuna eura. Riječ je o jednom od najnaprednijih trgovinskih sporazuma koji je instrument za rast u korist europskih građana, a to pokazuje i rast izvoza EU-a u Kanadu od 9 % otkad je stupio na snagu - kazao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk kazao je kako je CETA povijesni sporazum koji je otvorio velike mogućnosti hrvatskim i kanadskim poduzetnicima i investitorima da razviju bolju ekonomsku suradnju.
"Posjetom delegacije kanadskoga parlamenta želimo poslati poruku hrvatskim biznismenima da je pravo vrijeme za poslovanje s Kanadom", rekao je Maksymiuk.
Predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN) Joe Bašić naglasio je kako će ovaj sporazum potaknuti mnoge hrvatske tvrtke da se usredotoče na razvoj budućih gospodarskih aktivnosti s Kanadom. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je kako diplomatski odnosi s Kanadom pokazuju da politika može pozitivno utjecati na gospodarske odnose država. U razdoblju od 1993. do kraja drugog tromjesečja 2018., prema podatcima HNB-a, Kanada se nalazi na 28. mjestu po izravnim ulaganjima u Hrvatsku koja kumulativno iznose 6,4 milijuna eura. Z.Rupčić
 
Najčitanije iz rubrike