Ekonomija
ALLIANZOV BAROMETAR RIZIKA ZA 2019.

Cyber rizik predstavlja glavnu brigu za tvrtke
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Najveći rizici za poslovanje poduzeća i dalje su u područuju promjena zakonodavnog i regulatornog okvira

Prema Allianzovu barometru rizika za 2019., cyber incidenti, (37 % odgovora) rangirani su jednako kao i zastoji u poslovanju (37 % odgovora) kao glavni globalni poslovni rizici. Klimatske promjene (na 8. mjestu s 13 % odgovora) i nedostatak radne snage (na 10. mjestu s 9 % odgovora) rizici su s najvišim globalnim porastom.Istodobno, tvrtke iz godine u godinu sve više zabrinjavaju promjene zakonodavstva i propisa (na 4. mjestu s 27 % odgovora) koje rezultiraju događajima kao što su Brexit, trgovinski ratovi i tarife.
Godišnje istraživanje globalnih poslovnih rizika, koje provodi društvo Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), obuhvaća stajališta rekordnih 2415 stručnjaka iz 86 zemalja, uključujući glavne izvršne direktore, upravitelje rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje. - Tvrtke moraju planirati niz scenarija i okidača koji remete poslovanje jer su u današnjem umreženom društvu upravo u tom pogledu najranjiviji - izjavio je Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor društva AGCS.Zastoj u poslovanju i dalje je glavna prijetnja poduzećima diljem svijeta sedmu godinu zaredom i predstavlja glavni rizik u zemljama kao što su SAD, Kanada, Njemačka, Španjolska, Italija i Kina. Potencijalni scenariji zastoja u poslovanju postaju sve raznovrsniji i složeniji u globalno povezanom gospodarstvu. Cyber rizici i rizici zastoja u poslovanju sve su više međusobno povezani. "Cyber rizik već godinama predstavlja veliku opasnost", objasnio je Marek Stanislawski, zamjenik glavnog voditelja odjela cyber pitanja u društvu AGCS. Dodao je i: ‘‘Cyber kriminal sada košta otprilike 600 milijardi dolara godišnje, u odnosu prema 445 milijardi dolara u 2014. godini. Sve je veća vjerojatnost da će cyber incidenti izazvati sudske sporove, uključujući kolektivne tužbe ulagatelja i potrošača".
Prirodne katastrofe (s 28 % odgovora) ponovno su se našle na trećem mjestu ovogodišnje ljestvice deset najvažnijih globalnih poslovnih rizika, pri čemu se 2018. godina pokazala nešto blažom u odnosu prema katastrofalnim gubitcima iz 2017., iako su ekonomski gubitci ukupno iznosili gotovo 150 milijardi dolara. Stalna neizvjesnost u pogledu Brexita, globalni trgovinski ratovi i tarife potiču zabrinutost korporacija u vezi s promjenama zakonodavstva i propisa (na 4. mjestu s 27 % odgovora). Klimatske promjene (na 8. mjestu s 13 % odgovora) i nedostatak radne snage (na 10. mjestu s 9 % odgovora) rizici su s najvišim globalnim uzlaznim trendom u ovogodišnjem istraživanju. Nedostatak kvalificirane radne snage prvi je put uvršten među deset glavnih poslovnih rizika na globalnoj razini (u središnjoj i istočnoj Europi, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Kanadi i Australiji). Na taj rizik utječu demografske promjene, neizvjesnost u pogledu Brexita i nedovoljan broj kandidata za zapošljavanje u sektoru digitalnog gospodarstva. Zdenka Rupčić

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike