Dome slatki dome
STANOVANJE ŽIVOT U ĆETIRI ZIDA

Detoksicirajte svoj dom, pročistite zrak
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Prelazak na ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje smanjuje izloženost kemikalijama i jednokratnoj plastici

Zrak u zatvorenom prostoru često je onečišćeniji nego vani, no uz nekoliko jednostavnih promjena i tome možete doskočiti.

Te su promjene jednostavne i često jeftinije od manje prirodnih varijanti. Naši domovi trebali bi biti sigurni. Dok eksperimentirate kako poboljšati život unutar svoja četiri zida, budite strpljivi i proaktivni. Nekoliko malih promjena doista može značiti mnogo za obitelj, ali i svijet. Ako ste spremni detoksicirati svoj dom, počnite s ovim naputcima kako biste s minimalno truda dobili velike rezultate.

Čistite ekološkim
sredstvima
Prelazak na ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje smanjuje izloženost kemikalijama i jednokratnoj plastici i vrlo je jednostavan. Takva su sredstva višenamjenska, dakle mogu se koristiti i za rublje i čišćenje u kućanstvu. S obzirom na to da se često radi o koncentratima, smanjit ćete upotrebu plastike jer bocu možete ponovno koristiti.

S pomoću vitamina C neutralizirajte
klor u kadi
Stavite vitamin C prah u kadu kako biste neutralizirali klor u vodi. Vrijeme kupanja vrijeme je izloženosti kloru, naročito za djecu. Agencija za zaštitu okoliša navela je da osoba može apsorbirati više klora i ostalih štetnih supstanci tijekom kupanja i tuširanja, nego kad pije vodu koja sadrži iste kemikalije. Nabava filtra za glavu tuša jednostavna je, ali čišćenje vode nije. Jednostavno rješenje? U vodu za kupanje ubacite malo askorobinske kiseline ili sodium ascorbata, žličica je dovoljna da neutralizira klor u cijeloj kadi, a dobro je i za kožu. Za maksimalan efekt dodajte vitamin C u vodu, promiješajte i pričekajte pet minuta prije no što uđete u kadu.

Preskočite plastiku, naročito u kuhinji
Nastojte postupno zamijeniti svu plastiku u kuhinju staklenim ili posudama od nehrđajućeg čelika. Investirajte u platnene torbe za namirnice, a umjesto da kupujete flaširanu vodu u plastičnim ambalažama, nosite sa sobom metalnu termosicu. Kupujte hranu koja je što je manje moguće zapakirana, na lokalnim tržnicama, od proizvođača - ne samo da ćete dobiti svježe proizvode nego ćete pomoći i lokalnu ekonomiju.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike