Novosti
UPRAVNO VIJEĆE DRŽAVNE ERGELE ĐAKOVO I LIPIK:

Prihvaćena ostavka ravnatelja, Damjanović nije više djelatnik Ergele!
Objavljeno 16. siječnja, 2019.

Petoga dana od izbijanja, afera "Lipicanac" dobila je i svojevrstan epilog. Naime, Upravno vijeće (UV) Državne ergele Đakovo i Lipik na hitno sazvanoj sjednici u srijedu je jednoglasno prihvatilo ostavku ravnatelja Mirka Damjanovića, koji od 16. siječnja, bez ponude novog radnog mjesta u Ergeli, više nije ni djelatnik te ustanove.

Već idućeg ponedjeljka peteročlano Upravno vijeće sastat će se ponovo, kada će donijeti odluku o raspisivanju natječaja za izbor novog ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik te o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja, koji će do izbora novog čelnika voditi tu ustanovu. Izjavio je to u srijedu, nakon jednoipolsatne sjednice Upravnog vijeća, njegov predsjednik Zdravko Barač. Dodao je kako je nesretni konj, zbog čije je smrti pod vlakom slučaj i procurio u javnost, bio u najmu na ime Ilije Damjanovića, oca Mirka Damjanovića. Dodao je kako je vrijednost tog lipicanca procijenjena na 30 tisuća kuna, a da je najam na jednu godinu, prema cjeniku Ergele, tisuću kuna.

- Postoji uredna dokumentacija o svemu, za najam je ispostavljen račun koji je uredno plaćen. Zadovoljene su sve interne procedure vezane uz najam. Prema ugovoru o zakupu konja, nastalu štetu, pa i štetu od uginuća, snosi zakupnik - rekao je Zdravko Barač. Procjenu vrijednosti stradalog konja na 30.000 kuna dalo je povjerenstvo Ergele.

Zamoljen da prokomentira to što je izbor ravnatelja Ergele u pravilu povezan s politikom, Barač je rekao: "Traži se, prije svega, određena stručnost, određeno iskustvo i to su parametri kojima se mi vodimo. Uvijek se iza ovakvih javnih događaja, počevši od natječaja, kuloarski pričaju kojekakve priče. Na nama u Vijeću je da poštujemo zakonitost postupka i da se vodimo načelima procjene stručnosti, procjene upravljačkih sposobnosti kandidata."

"Damjanović je na natječaju za jedinog protukandidata imao Nidala Korabija, najstručnijeg u Hrvatskoj za lipicance, a on ipak nije prošao", komentirali su novinari takav Baračev odgovor.

"Iznimno cijenim Korabija, godinama surađujemo. Ja u to vrijeme nisam bio predsjednik UV-a i ne znam detalje kako se odvijao taj proces, ali praksa i iskustvo mi govore da je taj natječaj također bio javan i čime se točno vodio taj saziv Vijeća - ja mogu samo pretpostaviti da su se vodili istim načelima kojima ćemo se i mi voditi - procjena stručnosti i upravljačkih kompetencija osobe koja će voditi Ergelu, ustanovu s 512 godina uzgojnog i selekcijskog rada", odgovorio je Zdravko Barač. S.Župan

ISTRAGA POLICIJE
Na novinarski upit je li policija “ušla” u Ergelu, Zdravko Barač odgovorio je niječno. Rekao je kako su u utorak u Ergeli bili službenici Policijske postaje Đakovo, tražeći određeni broj dokumenata, no isključivo vezanih, naglasio je predsjednik Upravnog vijeća, uz ovaj slučaj. Cjelovito izvješće policije još se očekuje.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike