Sport
NAKON ODLASKA HAJRADINOVIĆA

Mariću i Špoljariću uloge izvođača kaznenih udaraca
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Čekamo pojačanja, a nije isključeno da nas još netko napusti, rekao je Zekić, koji hvali pristup Hentyja

Negdje u ovo vrijeme prije godinu dana nogometaši Osijeka bili su na pripremama u Marbelli. I za sve je to bio rajski doživljaj osim za trenera Zorana Zekića. Šef je bio "lud". Ljutit na cijeli svijet jer je malo toga izgledalo kako je zamislio.

Lani u ovo vrijeme
Momčad je tad izgledala "umorno" i bez prave krvi, a treneru je to dizalo tlak, pa je poslije jednom čak priznao:

- Trebao sam naprasno prekinuti te pripreme i vratiti momčad u Osijek. Nije bilo pravog žara i želje.

Poslije je i cijeli proljetni dio sezone izgledao tako, "nit je smrdio, nit je mirisao", a bijelo-plavi su sezonu zaključili sigurni četvrti bez pravih uzbuđenja. Godinu poslije slika je drugačija. Zekić je jako dobre volje, proljetni dio sezone toliko toga obećava jer u njega Osječani ulaze s drugog mjesta, a igrat će i polufinale Kupa, a svakog trena se očekuju i igračka pojačanja, a Zekić će istaknuti još jedan razlog zadovoljstva.

- Najsretniji sam što smo ostali u Hrvatskoj odraditi pripreme. Ovdje u Rovinju je vrijeme idealno. Što se tiče mog dobrog raspoloženja, imam dosta razloga za njega. Radna atmosfera je odlična, a posebno me veseli što neki igrači iskazuju ozbiljan napredak u pristupu radu. Tu prije svih mislim na Ezekiela Hentyja, koji je u pripreme ušao ‘smrtno ozbiljan‘, i samo neka takav ostane, a najviše se radujem onom što na treninzima pokazuje Josip Špoljarić. On je počeo usvajati što se od njega traži i ako tako nastavi, mogao bi zajedno s Marinom Piljem, od kojeg očekujem daljnji iskorak, biti naše ‘tajno oružje‘ u nastavku sezone. Špoljarić je po mnogočemu specifičan igrač jer odlično napada prostor iz drugog plana, ima kvalitatan pregled igre i realizaciju - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Henty
Ako Henty doista do kraja bude predan i spreman odigrati proljeće na taj način, onda je "jadna majka" svim obranama HNL-a. Nigerijac je jesenas pokazao zastrašujuće tjelesno-tehničke sposobnosti, ali isto i takve "mušice" u glavi, zbog čega nam sigurno nije priuštio sav svoj igrački potencijal. Što se Špoljarića tiče, mogao bi natjerati Zekića na promjenu formacije, odnosno na igru s dva napadača.

- To je svakako jedna od opcija. Pred nama je šest test-utakmica kroz koje ćemo isprobavati razne zamisli. Na kraju, teško mi je sad govoriti o formaciji u kojoj ćemo igrati jer još nemamo do kraja jasnu sliku igračkog kadra. Čekamo dolazak pojačanja, a nije isključeno da nas još neki igrač i napusti. Uglavnom, formacija je ionako sekundarno pitanje, mnogo su važniji zahtjevi u igri koji su više-manje uvijek isti neovisno o rasporedu u kojem igramo - kaže Zekić.

Odlaskom Harisa Hajradinovića u Tursku, Osijek nije ostao samo bez drugog momčadskog strijelca i prvog asistenta (tu poziciju dijeli s Alenom Grgićem nap.a.) nego i bez nepogrešivog izvođača kaznenih udaraca. Zabio je svih pet koje je pucao i neće biti lako pronaći tako hladnokrvnog realizatora najstrožih kazni.

- Takvo što nema pola klubova u Europi. No, ja sam već donio odluku o tome tko će naslijediti Hajradinovića kada su kazneni udarci u pitanju. Ta uloga pripast će Mirku Mariću, a drugi izvođač vjerojatno će biti Josip Špoljarić - otkriva trener osječkog prvoligaša.

Zasad je doista sve idilično na pripremama bijelo-plavih, ali sada slijede utakmice. One sa sobom uvijek nose razne zamke. Nekadašnji trener Osijeka Milan Đuričić znao je reći: "Tako smo lijepo trenirali, a onda dođe utakmica i sve pokvari." Valjda Zekić neće biti prisiljen koristiti tu sintagmu....

Dalibor Keler
S GROBINČANOM, PA JOŠ PET PROVJERA
Osječka momčad danas će odigrati test-susret protiv četvrtoligaša Grobničana u Mavrincima. Susret počinje u 14 sati. Inače, do kraja priprema trener Zoran Zekić zamislio je još pet test-utakmica. U subotu, 19. siječnja igrat će se protiv slovenskog prvoligaša Gorice, u srijedu, 23. siječnja ugovorene su dvije utakmice. Ujutro protiv mađarskog Duna Aszvalta, a poslijepodne s Domžalama. U petak, 25. siječnja Osječane čeka još jedan slovenski suparnik, Alumunij iz Kidričeva, a dan poslije na povrtaku iz Rovinja bijelo-plavi će zastati u Rijeci i odigrati susret protiv trećeligaša Orijenta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike