Novosti
SKANDAL ZBOG STRADALOG LIPICANCA

Ravnatelj Državne ergele podnio ostavku, policija “češlja” dokumentaciju
Objavljeno 16. siječnja, 2019.

Ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Mirko Damjanović podnio je u utorak ujutro ostavku, koja je uslijedila nakon afere u kojoj je Damjanović "posudio" jednog lipicanca s Ergele Đakovo za potrebe sinova jahanja tijekom školskih praznika. "Posudba" možda i ne bi izišla na svjetlo dana da na šestogodišnjeg konja, vrijednosti oko 2000 eura, 9. siječnja nije naletio vlak i usmrtio ga, a cijela priča pretvorila se u skandal kojim se bavi i policija.

Kako doznajemo, na zahtjev policije, iz Državne ergele Đakovo u utorak je u policiju odnesen dio dokumentacije vezan uz ovaj slučaj. Policija je, također doznajemo, bila i na više mjesta u Strizivojni, selu u kojem Damjanović živi. Sada ravnatelj u ostavci, Damjanović u utorak nije bio na radnom mjestu, u sjedištu Državne ergele u Pastuharni u Đakovu, a njegovu je ostavku prihvatio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. "Damjanović je podnio ostavku, a ja sam je prihvatio, postupio je onako kako je uistinu i trebao", rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima. Upitan je li utvrđeno kako je došlo do sporne situacije, Tolušić je ponovio da misli kako to nije normalna priča. "On snosi svoju odgovornost", dodao je.

Damjanovićeva ostavka naći će se i pred peteročlanim Upravnim vijećem Državne ergele koje će se, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, pod predsjedanjem Zdravka Baraća sastati ovoga tjedna. Očekuje se prihvaćanje Damjanovićeve ostavke, a nakon čega slijedi imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja ove državne ustanove, te potom raspisivanje natječaja za njezina novog čelnika.

Damjanović je podnio ostavku samo godinu i pol dana nakon što je zauzeo čelnu poziciju Državne ergele Đakovo i Lipik. Za ravnatelja je, naime, imenovan u lipnju 2017. godine, nakon lokalnih izbora, i ravnatelj je ove ustanove s najkraćim "šefovskim" stažem. Da stvar bude ironičnija, skandal s "posudbom" i smrtnim stradavanjem državnog lipicanca pod kotačima vlaka povezuje se s - veterinarom, a što je Damjanović po struci. Ironija je i što se skandal događa u ergeli na čiju je inicijativu iz 2016. godine Ministarstvo kulture uzgoj lipicanaca proglasilo - zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Na utvrđivanju okolnosti događaja, stradavanju konja i drugog, rade dvije susjedne policijske uprave – PU brodsko-posavska - jer se stradavanje konja dogodilo na njezinu području, kod Starih Perkovaca, te PU osječko-baranjska - jer dionici događaja žive na području koje ona pokriva. Prikupljene spoznaje policija će dostaviti Državnom odvjetništvu i Ministarstvu poljoprivrede. Dok se izvješće policije iščekuje, Hrvatske željeznice i veterinarska struka svoja su očitovanja dostavili Ministarstvu poljoprivrede. S.Župan

ZASJEDA UPRAVNO VIJEĆE ERGELE

Na dnevnom redu ostavka i izbor v.d.-a

U srijedu u 11 sati u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik zasjedat će njeno Upravno vijeće na čijem  je dnevnom redu ostavka ravnatelja Mirka Damjanovića te izbor v.d.-a. Ostavka Damjanovića uslijedila je zbog afere 'lipicanac'  u kojoj je Damjanović jednog konja Ergele odvezao kući, a on nastradao pod vlakom.

Konj prije nesreće bio u dobrom stanju
Hrvatske željeznice u svom su izvješću navele da je 9. siječnja na konja naletio teretni vlak HŽ Infrastrukture. Strojovođa je prometnika na kolodvoru Andrijevci izvijestio da je naletio na životinju između spomenutog i kolodvora Strizivojna-Vrpolje. Izvidom HŽ-a utvrđeno je da strojovođa nije kriv za nalet. U veterinarskom izvješću navodi se (i) da je konj pregledan prije odlaska s Ergele te da je tada bio u dobrom stanju.