Novosti
RASPRAVA O POSTUPANJU SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE

Ostojić: Nije bilo zlouporabe SOA-e, Radeljić se mogao javiti DORH-u
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, raspravljajući o postupanju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema Mati Radeljiću, bivšem savjetniku predsjednice Republike, zaključio je u utorak kako nije bilo zlouporabe SOA-e.

Odbor, čijoj su sjednici nazočili svi članovi, uz dva glasa protiv, prihvatio je izvješće o provedenom stručnom nadzoru Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost te primio na znanje očitovanje SOA-e, nismo zaključili da je bilo zlouporabe od strane SOA-e na temelju tih izvješća, rekao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) nakon sjednice zatvorene za javnost. Izdvojena mišljenja, odnosno protiv takvog zaključka, bili su Ines Strenja Linić (Most) i Branimir Bunjac (ŽZ).

Potvrdio je kako je time "slučaj Radeljić" za Odbor gotov. "Sve što želi kao svoju istinu eventualno predstaviti Radeljić je već mogao napraviti u DORH-u", kazao je Ostojić, navodeći da mu je već ranije sugerirao da podnese kaznenu prijavu DORH-u, jer je to "najbolje mjesto" da iznese svoje sumnje da mu je netko prijetio. Nije htio komentirati znači li to, ako nije bilo zlouporabe sustava, da je Radeljić bio u nekom trenu prijetnja predsjednici. "Neću to komentirati, zbog jednostavnog razloga što je izvješće koje smo dobili bilo pitanje preventivnog djelovanja SOA-e prema svim djelatnicima", kazao je.

Predsjednik Odbora pojasnio je kako Radeljić nije mogao biti formalno pozvan na sjednicu. Odbor ima pravo nadzora nad SOA-om, ali nemamo pravo biti istražno povjerenstvo, objasnio je. Osim toga, dodao je, Radeljić se "nije udostojio obratiti ni Odboru, ni Vijeću za građanski nadzor". Objasnio je kako se sam Odbor bavio njegovim slučajem "prije svega" zbog sumnje na eventualnu zlouporabu od strane SOA-e.

"SDP je podržao HDZ u prihvaćanju izvješća, što i nije iznenađenje s obzirom na to da su oni već odavno u nekoj vrsti neformalne koalicije", rekao je Branimir Bunjac, koji je glasovao protiv zaključka. Nije htio izravno odgovoriti komu vjeruje, Radeljiću, sigurnosnim službama ili vlasti. Naveo je i kako je na sjednici postavio četiri pitanja, među kojima i ono što je Radeljić, ako je toliko opasan da se njime mora baviti SOA, četiri godine radio u Uredu predsjednice i kako to da za njega nije napravljena sigurnosna provjera i prije stupanja na dužnost. H
Protiv takvog zaključka bili su Ines Strenja Linić (Most) i Branimir Bunjac (Živi zid)