Novosti
MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE:

Želimo uspješnu i profitabilnu Inu
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak kako Vlada želi uspješnu i profitabilnu Inu, za što je nužno restukturiranje njezinih rafinerija, a u vezi s LNG terminalom na Krku istaknuo je da to ostaje prioritetan energetski projekt, bez obzira na skroman odaziv potencijalnih zakupaca njegovih kapaciteta.

"Cilj Vlade je uspješna i profitabilna Ina s vertikalnom integriranošću", rekao je Ćorić na konferenciji za novinare posvećenoj energetskim temama. No, ta se želja, prema njegovim riječima, ne poklapa s trenutačnim stanjem Ininih rafinerija, jer Rafinerija u Rijeci radi sa 70 do 80 posto, a u Sisku s 30 posto kapaciteta. Ćorić tvrdi da planirana transformacija rafinerijskog kompleksa u Sisku donosi maksimalno moguće zadržavanje zaposlenosti, a povezana je i s ulaganjima u rafineriju u Rijeci i u druge dijelove poslovanja koja planiraju Inina Uprava i Nadzorni odbor. Upitan što može poručiti radnicima u Sisku, rekao je da "njihova sudbina i budućnost neće biti dovedeni u pitanje" niti će se rješavati "od danas do sutra". Spomenuo je i da će ih 40 do 50 posto, prema poslovnom planu, ostati u sisačkim pogonima. Zadnjih deset godina, kaže Ćorić, bavimo se dominantno "političkim kontekstom" oko Ine, a ne poslovnim te se pita je li "veleizdaja" brinuti se o unapređenju Inina poslovanja.

Ministar kaže da Vlada nije odustala od otkupa dionica Ine od MOL-a, ocijenivši da je taj proces vrlo složen. H
CIJENA PLINA OVISI O TRŽIŠNIM KRETANJIMA
Na pitanje novinara kako gleda na mogućnost obnove istraživanja i eksploatacija ležišta nafte i plina u Jadranskom moru, ministar Ćorić odgovorio je kako doista postoje indicije o značajnim količinama plina na području Jadrana te da “nije ni za ni protiv”, nego o tome treba donijeti konsenzualnu odluku. Upitan mogu li građani očekivati rast cijena struke i plina, za struju je rekao kako to nije izgledno, kako ni za plin do kraja ogrjevne sezone, a nakon toga eventualna promjena cijene toga energenta ovisit će o tržišnim kretanjima.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %