Crna kronika
SEZONSKA "MODA" U SLAVONIJI

Pušnice su zbog kobasica i šunki na meti lopova
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Vlasnik se dva mjeseca brine o soljenju, dimljenju i sušenju mesa, a lopov to u sekundi ukrade

Hladno vrijeme tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine mnogi su Slavonci i Baranjci iskoristili za obradu, soljenje, dimljenje i sušenje suhomesnatih proizvoda. Tih su dana aktivirane već pomalo zaboravljene pušnice u kojima su poslagane velike količine kobasica, slanine, plećki, šunki, kulenja i drugih, većinom svinjećih mesnih delicija. Do konačnog proizvoda treba dosta vremena i još više truda, a onda vlasnici, zbog lopova, ostaju bez svega.


Na istoku Hrvatske se, kazuje policijska statistika, tijekom zimskih mjeseci povećava broj provala i krađa u pušnice i prostorije gdje se osušeno meso zrači. Lopovi uglavnom biraju objekte čiji su vlasnici starije osobe. Tako je bilo i na području Čaglina. Kako priopćava Policijska uprava požeško-slavonska, dvoje je 80-godišnjaka ostalo bez suhomesnatih proizvoda vrijednih više od tisuću kuna. Prvo je provaljeno u kuću 80-godišnjaka u mjestu Nova Lipovica. Krađa se, priopćava policija, zbila između srijede i ponedjeljka, kada je provaljeno u pušnicu iz koje su nestale kobasice, slanina i šunka. Policiji je istoga dana prijavljena i krađa koja se dogodila u mjestu Latinovac gdje je iz pušnice 80-godišnje vlasnice također ukradeno više suhomesnatih proizvoda. Kako doznajemo, suhomesnati su proizvodi već bili spremni za konzumiranje jer su bili odimljeni. Policija je obavila očevide na mjestima provala u pušnice. S obzirom na to da se radi o dva susjedna sela, nije isključeno da je riječ o istom lopovu. Istraga se nastavlja.


Krađa iz pušnica je u posljednja dva mjeseca bilo i na širem osječkom i našičkom području. Većina krađa nije prijavljena policiji jer je bila riječ o krađi manjih količina kobasica i slanine. Mještani sumnjaju da su kradljivci lokalci, osobe koje dobro znaju gdje će provaliti, a da se ne suoče s vlasnikom. Ili provaljuju u pušnice starijih osoba ili kada vlasnika nema kod kuće.
- Treba vam najmanje mjesec dana za soljenje i dimljenje mesa, a onda još toliko za sušenje. Tu je vaš trud i novac jer meso (svinju), sol, bijeli luk, drva treba kupiti. I onda vam to lopovčina koju bi trebalo prebiti preko noći ukrade - ispričao nam je ogorčeni Ivan Ferenc iz Đurđenovca.


Milan Bugarić
80

godina imaju okradene osobe s područja Čaglina
1000

kuna minimalna je šteta od provala u pušnice
Nije isključena mogućnost da je u provalama kod Čaglina riječ o istom lopovu
Najčitanije iz rubrike