Osijek
OSJEČKA PODRUŽNICA TVRTKE GIDEON BROTHERS

Tim studenata “podučava” robote misliti poput ljudi
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
U godinu dana investitori su uložili 16.3 milijuna kuna za razvoj robota

Nakon što je sredinom prosinca u Zagrebu javno otkrila svoj prvi komercijalni proizvod, uključujući investitore i prve klijente, mlada hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers otvorila nam je vrata svoga osječkog ureda, u kojemu smo saznali kako izgleda budućnost iza kulisa. Naime, ovu inicijalno osječku tvrtku, osnovanu 2017. godine, pokrenuo je glavni izvršni direktor, Osječanin Matija Kopić, poznat po startupu Farmeron, koji je sa stručnim partnerima, Milanom Račićem, Josipom Ćesićem, Edinom Kočom i Krunom Stražancem, u samo godinu dana uspio prikupiti 16.3 milijuna kuna od investitora iz cijele Hrvatske i svijeta, iz čega je naposljetku proizišao inovativni proizvod – autonomni logistički robot specijaliziran za rad u ljudskom okruženju. Gideon Brothers danas ima 41 zaposlenika, među kojima je pet doktora znanosti i 27 magistara iz područja robotike i umjetne inteligencije, a dok se sjedište tvrtke nalazi u Zagrebu, gdje se odvija većina softverskog i hardverskog razvoja robotskih komponenti, osječki ured s mladom postavom čini neizostavan kotačić u dobro organiziranom mehanizmu.

Industrijska revolucija
- Imamo tu sreću da živimo u nevjerojatnom dobu, jer ono o čemu su teoretičari proteklih stoljeća i desetljeća mogli samo sanjati, danas se ubrzano ostvaruje, a podrška naših investitora i klijenata potvrđuje uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom pozitivno utjecati na društvo – najavljuje glavni izvršni direktor Gideon Brothersa, Matija Kopić, na kojega se nadovezuje Kruno Stražanac, voditelj robotičkog sučelja, ujedno i naš vodič kroz osječki ured.

- Naši partneri imaju veliki problem pronaći ljude koji bi radili repetitivne poslove, poput vožnje viličara i premještanja kutija iz skladišta na palete. Taj repetitivni zadatak od sada će raditi Gideon roboti, koji čovjeku uvelike pomažu u radnim procesima. Mi smo dio nove industrijske revolucije i imamo priliku primijeniti robotiku i umjetnu inteligenciju u realnom okruženju – upozorava Stražanac, podsjećajući kako su Gideon roboti namijenjeni skladištima i logističkim centrima, u kojima mogu prenositi i do 800 kilograma tereta. Mladi voditelj robotskog sučelja otkriva kako je osječki ured zadužen za razvoj dviju važnih komponenti, prva je upravo razvoj robotskog sučelja, odnosno responzivne web-aplikacije, preko koje korisnik može komunicirati s robotom i nadgledati njegov rad, a druga je kompletan proces osiguranja podataka kako bi roboti bili što pametniji.

Anotiranje podataka
Riječ je o anotacijskom alatu, preko kojega zaposlenici, ponajprije studenti, označavaju slike iz skladišnih okruženja i robotima određuju razne objekte.

- Najjednostavnije, to je poput procesa učenja djece u školi, koja u obrazovnom sustavu počinju razumijevati svijet oko sebe. Poput učitelja, i anotatori imaju težak i mukotrpan posao, kako bi jedan stroj potaknuli da počne razmišljati poput čovjeka – objašnjava Kruno Stražanac, napominjući kako se uobičajeno poslovi anotacije rade u Indiji i Kini, ali je osječki tim studenata oduševljeno prihvatio ovaj zadatak, prepoznajući perspektivu u daljnjem usavršavanju u ovoj grani tehnologije.

„Cilj je Gideon robota snalaženje u svom okruženju, pa u svakoj situaciji mora razlikovati čovjeka od police, stolice, palete ili kutije, dok uz to mora biti svjestan i nesavršenosti predmeta. Zato mu studenti, kao djetetu, tisuću puta ponavljaju neki objekt, precizno ga označavajući na fotografijama, na pikselnoj razini. Taj je posao repetitivan i zahtijeva preciznost, jer se mora označiti milijardu objekata na desecima tisuća slika, ali upravo o njemu ovisi uspjeh samog robota, koji može funkcionirati uz dobre algoritme, ali ako se u procesu anotacije čovjeka označi kao paletu, robot će na kraju dana s njim postupati kao s predmetom“, objašnjava Ana Leko, inženjerka strojnog učenja u osječkom uredu Gideon Brothersa, koja koordinira radom 23 studenata, koliko ih u tri smjene, zbog zamornosti posla, radi po četiri sata na anotiranju podataka.

Studenti dolaze iz cijele Slavonije, a uz one s FERIT-a i Odjela za matematiku mogu se pronaći i zainteresirani s Filozofskog fakulteta, jer svoju budućnost vide u robotici i umjetnoj inteligenciji, dok im u ostvarenju tih ciljeva stručnjaci iz Gideon Brothersa pomažu organiziranjem radionica i mentoriranjem, usmjeravajući ih da jednom postanu ravnopravnim članovima tima, koji će se zasigurno uskoro širiti.

Marko Mandić
800

kilograma tereta roboti Gideon Brothersa mogu prenositi u skladištima i logističkim centrima
Tvrtke partneri
Pilot-projekt, u kojemu će se prvi put u ljudskom okruženju testirati Gideon roboti, započinje u sljedećim tjednima, a u njega su se kao partneri uključili Atlantic grupa, Orbico d.o.o. i Tokić d.o.o - hrvatske multinacionalne kompanije. Ove tri tvrtke ostvaruju ukupni prihod od tri milijarde kuna te posluju u više od 30 zemalja, pa će Gideon roboti savršeno poslužiti u automatizaciji njihovih logističkih operacija i dodatno im povećati konkurentnost na tržištu.
Najčitanije iz rubrike