Osijek
PODUZETNIČKA ZONA IT PARK

Grad investitore mami
nizom poticaja i olakšica
za kupnju zemljišta
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Nakon cijelog niza, nazovimo ih nespretnosti, priča oko poduzentičke zone "IT park" počinje se razvijati na zadovoljstvo interesenata - Grada Osijeka i informatičkih tvrtki čiji su poslovni rezultati i uspjesi Osijek stavili u središte zanimanja hrvatske IT scene.

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici prijedlog odluke o osnivanju Poduzetničke zone “IT park“, s ciljem privlačenja ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta u sektoru informatičke tehnologije. Vrijednost investicije je 18 milijuna kuna. U IT parku, ukupne površine 2,5 hektara, veće će tvrtke moći otkupiti parcelu za gradnju vlastitih objekata, a Grad Osijek izgradit će svu potrebnu infrastrukturu te poslovnu zgradu za male IT tvrtke.

Nastavno na ovo Grad Osijek donio je i Program poticaja i olakšica za kupnju parcela u ovoj zoni, koje su počele vrijediti po objavi u Službenom glasniku. Gradska administracija ponovno je pripremila skup "različitih modula koji sadržavaju određene mjere (poticaje i olakšice), kojima se želi usmjeriti djelovanje na privlačenje domaćih i stranih ulagača iz IT sektora na dugoročna ulaganja na području Poduzetničke zone „IT park“ u gradu Osijeku". Cilj je jasan - stvaranje novih radnih mjesta, smanjenje nezaposlenosti te osiguranje kvalitetnog okružja za razvoj i djelovanje IT sektora.

Polazišno, tvrtke će ostvariti pravo na poticaje i olakšice ako, prema Zakonu o nacionalnoj klasifikaciji, pripadaju u jednu od tri prioritetne skupine. U prvoj su oni koji se primjerice bave računalnim programiranjem ili upravljanjem računalnom opremom i sustavom, u drugoj je proizvodnja (električnih komponenti, računalne i periferne opreme), u trećoj obrada podataka i izdavanje računalnih igara; smanjenje cijena građevinskog zemljišta, ovisno o skupini je od 10 do 30 posto. Ako gospodarski objekt bude sagrađen unutar 24 mjeseca od sklapanja ugovora o osnivanju prava građenja, cijena zemljišta smanjit će se za 40 posto. Ako su u godini koja prethodi godini sklapanja ugovora o kupoprodaji ostvarili izvoz minimum milijun kuna, ostvaruje se pravo na smanjenje cijene u iznosu od 10 posto.

Naravno, najizdašnije smanjenje vezano je uz nova zapošljavanja. Poduzetnik koji od trenutka potpisa ugovora o osnivanju prava građenja do potpisa ugovora o kupoprodaji zemljišta zadrži postojeći broj zaposlenih, ostvaruje pravo na 10 posto smanjenja, ako zaposli do deset radnika, 30 posto, a za više od 20 - smanjenje se penje na 60 posto. D. Kuštro
Oni koji tvrtku čija je lokacija u Osijeku presele u novu zonu, ostvaruju pravo na 10 posto nižu cijenu
Možda ste propustili...

PROTIV LETEĆIH NAPASNIKA IZ SVIH ORUŽJA

Komarci nam zagorčavaju život, večeras aviotretman

NA DIONICI OPATIJSKE ULICE DO ŠKOLE

Završeno asfaltiranje nogostupa

STANARI KRAPINSKOG NASELJA NEZADOVOLJNI

Parkirališna su mjesta kratka, novac je bačen

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANARI KRAPINSKOG NASELJA NEZADOVOLJNI

Parkirališna su mjesta kratka, novac je bačen

2

SPORNIH DEVET MILIJUNA KUNA

Može li biti jeftiniji odvoz komunalnog otpada?

3

PROJEKT "ŽIVJETI ZDRAVO"

Hodači ponovno zajedno
podno pješačkog mosta