Regija
BRANITELJSKA ZADRUGA “FAJFERICA”

Uzgajat će i perad, žele oživiti stočni sajam u Valpovu
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Ostvarili su poticajna sredstva Ministarstva branitelja od 150.000 kuna i kupili 11 svinja i strojeve
VALPOVO

Samo godinu dana nakon osnutka, Braniteljska socijalno-radna zadruga "Fajferica" iz Valpova ostvarila je značajna poticajna sredstva Ministarstva hrvatskih branitelja u iznosu od 150.000 kuna i na taj način si stvorila osnovne preduvjete za daljnju realizaciju velikih planova i programskih aktivnosti koje si je zacrtala za iduće razdoblje: uzgoj crnih slavonskih svinja, fajferica, i prerada njihova mesa te uzgoj peradi i oživljavanje ugaslog, ali nekad poznatog stočnog sajma u Valpovu.

Milan Belcar, idejni začetnik ove socijalno-radne zadruge i njezin upravitelj, zadrugu je osnovao zajedno s još jedanaest kolega branitelja u studenome 2017. godine i danas priznaje da je u to vrijeme očekivao daleko lakši i brži put do početka konkretnog rada. No, umjesto toga, prvi mjeseci nakon osnutka prošli su u prikupljanju dokumentacije i registraciji zadruge te kreiranju njezina poslovnog plana. To je, naime, bio preduvjet za kandidiranje za poticajna sredstva Ministarstva kojima je trebalo pokrenuti proizvodnju. Stručnu pomoć u vođenju toga posla zadrugarima su u velikoj mjeri pružili u Gradu Valpovu i Valpovačkom poduzetničkom centru kojima su izuzetno zahvalni i na čiju pomoć kažu da računaju i dalje.

Čim su potkraj godine dobili očekivana sredstva, branitelji-zadrugari započeli su s uzgojem prvih jedanaest crnih svinja na oko dva hektara zemljišta, koje ima u zakupu jedna od zadrugarki, no već sada im je jasno da to neće biti ni blizu dovoljno da se realiziraju njihovi planovi.

- Ovo su prvi, mukotrpni koraci, ali smo zadovoljni što smo u prilici razvijati naš projekt. Očekujemo stoga da će uskoro biti raspisan natječaj za davanje u zakup zemljišta na kojemu bismo izgradili odgovarajuće objekte za uzgoj svinja s pratećim skladišnim prostorom, jer od poticajnih smo sredstava kupili traktor s prikolicom, građu za objekt, solarne panele s pretvaračem za proizvodnju električne energije, malčer, hidropak, tanjuraču... - priča upravitelj Belcar nadajući se da će zadrugari u idućem razdoblju uspjeti doći i u zakup pašnjaka te da će tada otvoriti i mogućnosti za početak konkretnih poslova na izgradnji farme koja im je nužna, ali i druge različite djelatnosti za koje je zadruga registrirana.

Naglašava da su se prvenstveno orijentirali prema stočarstvu jer članovi u tom području imaju najviše potrebnog iskustva, znaju kako kvalitetno raditi taj posao, no želja im je uz proširenje proizvodnje i prerada mesa u domaće autohtone proizvode, a u budućnosti možda i konfekcioniranje mesa s vlastitom oznakom braniteljske zadruge. Svjesni potreba i potražnje tržišta za domaćim prehrambenim proizvodima, branitelji-zadrugari poručuju da priča tu neće stati jer ju uskoro planiraju proširiti stvaranjem preduvjeta i za uzgoj gusaka i pataka te drugih vrsta peradi.

Budući da među osnivačima zadruge imaju specijaliste za različite djelatnosti, sudjelovanjem i u drugim natječajima za financiranje projekata kroz sustav Europskih fondova u ovoj zadruzi postupno će stvarati uvjete i za razvoj drugih aktivnosti i svestranije uključivanje cijelih svojih obitelji u djelovanje zadruge jer za to već u ovom trenutku ima puno zanimanja. Upravitelj Belcar vjeruje da će njihov primjer u budućnosti poželjeti slijediti i drugi branitelji i pokazati da je moguć i drugačiji scenarij od neodlučnosti, beznađa i očaja.

Lidija Aničić
Valpovštini treba sajam, može biti isplativ
Ponovno pokretanje stočnog sajma jedna je od ideja ove zadruge koja bi uskoro trebala doživjeti svoju realizaciju. “Tradicija sajmovanja u Slavoniji i Baranji napuštena je, u bližoj i daljoj okolici ne postoji stočni sajam, a primjeri poput Benkovačkog sajma pokazuju da se to itekako može isplatiti. Bit ćemo pokretači tog projekta i očekujemo uključivanje i drugih u njega”, najavljuje Belcar.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: STOP ORUŽJU

Đakovo: Centar za socijalnu
skrb dobit će detektor metala

2

DANAS MEĐUNARODNI DAN BIJELE RODE

U Noskovcima je jedino Oporavilište za ozlijeđene rode

3

PRVI NAŠIČANIN NA NAJVIŠI VRH EUROPE PENJAO SE 10 SATI

Hrvoje Tržić je nakon
svog povijesnog uspjeha
poručio: “Ne odustajte”