Regija
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO “SVETI ROK”

Objavljen Godišnjak Zavoda za 2018. godinu
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
VIROVITICA

Broj ovisnika koji su klijenti Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije veći je za gotovo šest posto od ukupnog broja klijenata registriranih do prethodne godine. Od novopridošlih klijenata u 2018. godini najviše je bilo liječenih alkoholičara i osoba koje imaju probleme s prekomjernim pijenjem alkohola, zatim onih koji zloupotrebljavaju kanabinoide, potom liječenih od opijatske ovisnosti, zabilježeni su i slučajevi novih patoloških kockara, a nije bilo novih ovisnika o psihostimulansima i halucinogenima.

To su konstatacije iznesene u godišnjem izvješću o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja za 2018. godinu, koje je Zavod za javno zdravstvo objavio pod nazivom Godišnjak za 2018. godinu. Od početka rada s ovisnicima, 2000., pa do kraja prošle godine u Zavodu je evidentirano ukupno 625 osoba u tretmanu, većinom ovisnika, uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije. Posebno ja važna prevencija, pa se provode brojne sustavne preventivne aktivnosti i osmišljavaju novi pristupi. I dalje se razvija međusektorska suradnja nadležnih tijela i ustanova u županiji te suradnja s organizacijama civilnog društva, a nastavljena je i suradnja sa sveučilištima u Zagrebu i Osijeku. Posebno je istaknuta uspješna suradnja s probacijskom službom i edukacija psihologa, prof. Siniše Brlasa namijenjena probacijskim službenicima iz cijele zemlje, koja je iz zgrade Ministarstva pravosuđa u Zagrebu prenošena videovezom u probacijske urede diljem Republike Hrvatske.

Zavod je prošle godine objavio i novu knjigu, "Psihologija ovisnosti u interdisciplinarnom kontekstu borbe protiv ovisnosti" autora Siniše Brlasa, što je prva knjiga iz psihologije ovisnosti kod nas.

Stručnjaci Zavoda redovito aktivno sudjeluju na domaćim stranim stručnim i znanstvenim skupovima o ovisnostima i zaštiti mentalnog zdravlja, razmjenjuju svoja znanja i iskustva te potiču daljnju suradnju u borbi protiv ovisnosti i u skrbi o mentalnom zdravlju.
P.Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike