Kultura
OSMO PREDAVANJE PROGRAMA SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-u

Širok raspon trenutačne društvene osjećajnosti prema 60-ima
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
OSIJEK
Dr. sc. Tatjana Ileš, profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu održala je predavanje "Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu" u prostoru Američkog kutka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Ovo je već osmo predavanje iz programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u”, koji se redovito održava u tom prostoru.
Tijekom predavanja Tatjana Ileš ukazuje na širok raspon trenutne društvene osjećajnosti spram toga razdoblja: od kolektivnih i osobnih sjećanja i nostalgije, preko negiranja i svojevrsne osude iste te nostalgije, pa sve do potpuno nove inspiracije, koja prevrednovanjem i modernim stiliziranjem, primjerice odjevnih predmeta, na ulice mega-gradova 21. stoljeća vraća i modu šezdesetih godina.
"Govoriti o šezdesetima potrebno je ponajprije stoga što tradicionalna historiografska podjela povijesti na epohe u povijesti kulture više nije moguća ili ju se sve češće dovodi u pitanje, napose kada je riječ o tzv. kratkom dvadesetom stoljeću. Pokušaj praćenja kulturnih i društvenih fenomena koji značajno obilježavaju neku od dekada prošloga stoljeća čini se razložnijim. Oprimjerit ćemo to i na četiri suvremene hrvatske proze u kojima Josip Cvenić, Gooran Tribuson, Irena Lukšić te Pavao Pavličić pišu upravo o tome razdoblju.
Doc. dr. sc. Tatjana Ileš rođena je 1978. godine u Virovitici. Osnovnu školu i Opću gimnaziju završila je u Orahovici, a na Pedagoškom je fakultetu (danas Filozofskom) u Osijeku diplomirala 2002. smjer Hrvatski jezik i književnost”.
Doktorirala je u ožujku 2014. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku temom “Šezdesete u hrvatskoj književnosti i kulturi.
Od studenoga 2014. godine radi na Odjelu za kulturologiju (danas na Akademiji za umjetnost i kulturu). Redovito sudjeluje na hrvatskim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima. Članica je Matice hrvatske Ogranka Osijek, gdje je zamjenica glavnog urednika časopisa za književnost i kulturu “Književna revija”, te urednica nekih Matičinih izdanja. Predsjednica je i project managerica udruge Oksimoron iz Osijeka. D.Kć. 
Možda ste propustili...

OPERA HNK-A IVANA PL. ZAJCA U PULSKOJ ARENI

Spektakularna "Aida" opet u Areni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana